3.4 C
București
miercuri, decembrie 4, 2024
AcasăResponsabilitate socialăAcțiuniTurneul Internațional Special Needs ,,Judo se joacă, CE Spui?”, despre incluziune socială...

Turneul Internațional Special Needs ,,Judo se joacă, CE Spui?”, despre incluziune socială prin judo

Date:

Pe aceeași temă

Weekendul trecut, pe 10 și 11 februarie, a avut loc prima ediție a Turneului Internațional Special Needs ,,Judo se joacă, CE Spui?”, la Colegiul Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” din Bacău, adunând un număr de aproximativ 40 de sportivi cu CES din județele: Bacău, de la Liceul cu Program Sportiv, de la Școala Gimnazială Specială ,,Maria Montessori” (prof. Cornelia Mitrea), Școala Incluzivă Nr. 1 (prof. Ionuț Lazăr), Școala Gimnazială ,,Dr. Alexandru Șafran” (prof. Cristina Simionescu) și Școala Gimnazială ,,Domnița Maria” (prof. Sorin Zodian), Cluj, Suceava, Satu Mare și Arad, potrivit unui comunicat al de CS Bronx Powerlifting Club Bacău.

Competiția-pilot dedicată sportivilor cu dizabilități de ordin mental face parte din proiectul cu același nume, derulat de CS Bronx Powerlifting Club Bacău, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

,,Dincolo de un eveniment sportiv, primul de acest tip organizat după Campionatul Național Special Needs Cluj-Napoca 2022, implementat de Federația Română de Judo, ,,Judo se joacă, CE Spui?” reprezintă un MANIFEST al sportului, prin care clubul dorește să le transmită copiilor și tinerilor cu dizabilități, sportivilor, antrenorilor și părinților, că judoul este un sport terapeutic și educativ, formativ și… distractiv. Prin practicarea judoului, copiii și tinerii atipici își dezvoltă abilitățile fizice și psihice, antrenându-și centrii nervoși responsabili de conștintizare, concentrare și coordonare. În plus, pe lângă aceste beneficii, recunoscute chiar de UNICEF, judoul atipic este privit ca o joacă, astfel încât, la final, toți sportivii pleacă fericiți de pe tatami”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, competiția, organizată pe parcursul a două zile, a cuprins un antrenament comun pentru sportivi și antrenori, care a fost condus de antrenorii Daniel Zodian, Lazslo Balasz, Sorin Zodian, Mărioara Adochiței și Maria Budău.

Ziua de sâmbătă a început cu o competiție pe echipe, după care sportivii s-au întâlnit în shiai la competiția individuală. La final, toți sportivii au fost premiați cu premii asigurate în cadrul proiectului, precum și cu dulciuri din partea Simba Invest. Sistemul competițional propus a fost susținut și de Tycho van der Werff, unul dintre fondatorii Special Needs Judo Union, astfel încât modul ideal prin care copiii și tinerii cu dizabilități se apropie de sport este prin joacă.

,,Din luna septembrie, la CS Bronx Powerlifting Club Bacău se antrenează 50 de copii cu CES din municipiul Bacău, care participă săptămânal la antrenamente de judo adaptate nevoilor lor,, prin care sunt încurajați să facă față cerințelor vieții de zi cu zi. Prin alternarea jocurilor de atenție și strategie cu sportul în timpul antrenamentelor, copiii sunt încurajați și îndrumați spre deschidere socială, spre comunicare, spre raționalizarea, înțelegerea și interpretarea realității pas cu pas, dobândind încredere în forțele proprii și abilități fizice, cognitive și sociale care să-i apropie de o viață neprivativă de drepturi și experiențe care să le aducă bucurie și satisfacție”, se mai menționează în comunicat.

Potrivit organizatorilor, ,,Judo se joacă, CE Spui?” este doar începutul, astfel încât drumul deschis sportivilor cu dizabilități de ordin mental promite a fi un drum lung, frumos, plin de provocări… și joacă!

Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Club Bacău

CS Bronx Powerlifting Club Bacau este un club sportiv băcăuan, înființat în anul 2010, care are ca misiune organizarea și promovarea sportului pe plan local, național și internațional, precum și atragerea copiilor și tinerilor din medii de risc spre practicarea susținută a unui sport, ca modalitate de combatere a situațiilor de vulnerabilitate socială și marginalizare, promovarea sportului de performanță ca alternativă terapeutică în ameliorarea/vindecarea dizabilităților fizice și psihice etc.

Evenimente precum JUDO WITHOUT BARRIERS INTERNATIONAL COMPETITION și BENCH PRESS TROPHY îl fac renumit la nivel național și internațional. Clubul a format sportivi de top pe ramurile de judo și powerlifting, indiferent de mediul din care provin, o parte dintre ei alegând să activeze ca profesori de educație fizică, antrenori, nutriționiști, cu scopul de a duce valorile clubului mai departe. Pentru mai multe  informații, accesați https://www.facebook.com/xtermbronx.

Cele mai recente

Sari la conținut