Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Direcția Generală Asistență Tehnică Programe Europene, prezintă stadiul implementării Programului Operațional Asistență Tehnică 2014 – 2020, program cu o anvelopă financiară totală de 392,41 milioane euro, din care alocarea din fonduri europene (FEDR) reprezintă 332,77 milioane euro. Până în prezent România a primit 78% din alocarea FEDR ce revine Programului Operațional de Asistență Tehnică, care se plasează astfel pe primul loc în ce privește absorbția la nivelul programelor operaționale gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Amintim că POAT 2014 – 2020 asigură, prin cele trei axe prioritare, sprijin pentru organismele responsabile cu managementul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Programului Operațional Competitivitate (POC) și Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT), precum și pentru o serie de măsuri orizontale, cu relevanță pentru întregul sistem de gestiune a fondurilor europene structurale și de investiții (FESI).
Sfarsitul primului paragraf
Axa prioritară 1 ”Întărirea capacității beneficiarilor de a pregăti și implementa proiecte finanțate din FESI și diseminarea informațiilor privind aceste fonduri” finanțează, printre altele, activități ce conduc la dezvoltarea capacității de management de proiecte a organizațiilor beneficiare FESI, incluzând instrumente de lucru și servicii de asistență pe tematici orizontale, promovarea bunelor practici în domeniul achizițiilor publice, al măsurilor de antifraudă și anticorupție, realizarea de documentații tehnico-economice pentru proiectele care vor fi depuse în perioada 2021 – 2027 într-o serie de domenii, servicii help-desk adresate beneficiarilor POIM, POC și POAT, precum și instruire pentru personalul acestor programe. Nu în ultimul rând, AP1 susține activitățile de diseminare a informațiilor și de informare și publicitate ce vizează fondurile FESI în general și programele POIM, POC și POAT în particular, asigurând în acest fel o mai bună transparență în gestionarea banilor europeni.
Prin AP2 ”Sprijin pentru coordonarea, gestionarea și controlul FESI” sunt sprijinite logistic instituțiile implicate în coordonarea și controlul FESI și sunt finanțate activitățile de evaluare a programelor POIM, POC și POAT, precum și ale Acordului de Parteneriat. Astfel, se asigură respectarea angajamentelor României din cadrul parteneriatului asumat cu Comisia Europeană și, implicit, un nivel ridicat al absorbției la nivelul programelor operaționale. O componentă importantă o constituie finanțarea dezvoltării și întreținerii sistemelor informatice SMIS2014+ și MYSMIS2014, utilizate pentru gestiunea și controlul tuturor programelor de finanțare din cadrul Politicii de Coeziune.
AP3 ”Creșterea eficienței și eficacității resurselor umane implicate în sistemul de coordonare, gestionare şi control al FESI în România” completează măsurile cuprinse în AP2, asigurând salarizarea și instruirea personalului din cadrul instituțiilor responsabile cu coordonarea și controlul fondurilor europene și a celor responsabile cu gestionarea lor – autorități de management, organisme intermediare. Împreună, AP2 și AP3 contribuie la derularea în condiții de eficiență și eficacitate a funcționării acestor instituții, realizând în același timp o economie semnificativă la bugetul de stat, prin co-finanțarea din fonduri europene a activităților ce asigură îndeplinirea rolurilor asumate în cadrul sistemului de gestiune și control al FESI.
Dintre rezultatele POAT 2014 – 2020 merită menționate:
- asigurarea proceselor de evaluare, contractare, monitorizare și control pentru proiectele depuse în cadrul POIM, POC și POAT;
- dezvoltarea unui sistem informatic bazat pe o abordare unitară la nivelul programelor de finanțare gestionate de MIPE, care a permis transmiterea tuturor documentelor în format electronic și a facilitat comunicarea dintre beneficiari și autoritățile finanțatoare;
- instruirea acordată personalului angajat în instituțiile din sistemul FESI și personalului din rândul beneficiarilor și al potențialilor beneficiari.
POAT 2014 – 2020 contribuie și la pregătirea proiectelor ce vor fi depuse în perioada de programare 2021 – 2027, în prezent fiind în derulare 15 proiecte ce includ 140 de parteneriate între agențiile de dezvoltare regională, unitățile administrativ-teritoriale și alte organizații publice și private. Valoarea proiectelor de investiții care sunt pregătite de către aceste parteneriate, proiecte ce urmează să contribuie la o accelerare a utilizării fondurilor europene puse la dispoziția României în exercițiul financiar 2021 – 2027, se ridică la aproximativ 2,2 miliarde euro.
POAT 2007 – 2013, predecesorul programelor curente de asistență tehnică, a înregistrat o rată de absorbție de 102%, fiind primul program operațional din intervalul 2007 – 2013 închis oficial de Comisia Europeană, în anul 2019.
Informații actualizate despre derularea POAT 2014 – 2020 sunt disponibile pe site-urile www.fonduri-ue.ro și www.mfe.gov.ro, în secțiunile dedicate.