2.1 C
București
vineri, decembrie 6, 2024
AcasăFără categoriePrima reuniune a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2021-2027:...

Prima reuniune a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2021-2027: România face pași importanți pentru investirea celor 43 de miliarde de euro de care dispune

Date:

Pe aceeași temă

  • Pentru perioada de programare 2021-2027, România are la dispoziție 43 de miliarde de euro pentru investiții care să aducă rețele strategice de transport, spitale mai sigure, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, un mediu de afaceri competitiv, creșterea oportunităților de angajare și #incluziune socială.
  • În cadrul reuniunii, au fost analizate stadiul programelor operaționale și cel al îndeplinirii condițiilor favorizante aferente perioadei de programare 2021 – 2027.

 

Astăzi, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a avut loc prima reuniune a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2021-2027, la care au fost prezenți aproximativ 100 de reprezentanți ai administrației publice centrale și locale și ai altor instituții publice, ai structurilor Comisiei Europene, ai organizațiilor internaționale și societății civile.

Sfarsitul primului paragraf

 

În cadrul evenimentului, prezidat de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, președinte al Comitetului, au fost dezbătute atât aspecte legate de organizarea și funcționarea Comitetului în perioada de programare 2021 – 2027, cât și de stadiul programelor operaționale subsecvente Acordului de Parteneriat, stadiul îndeplinirii condițiilor favorizante și rezultatele implementării Acordului de Parteneriat.

 

„Mă bucur că ne-am adunat în această formulă, pentru a discuta particularitățile Acordului de Parteneriat. Prin cele 43 de miliarde de euro alocate prin Politica de Coeziune 2021-2027, România dispune de o oportunitate majoră pentru recuperarea decalajelor, pentru continuarea sau finalizarea investițiilor începute în actuala perioadă, pentru asigurarea interconectivității regiunilor țării, pentru sprijinirea mediului de afaceri, pentru investiții substanțiale în sănătate, în capitalul uman, dar și pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile și combaterea sărăciei. Toate cele 16 Programe Operaționale au fost deja trimise către Comisie, unul dintre ele, Programul Operațional Asistență Tehnică, fiind deja aprobat. Mai departe, anticipăm că până la finalul acestui an, toate vor primi avizul pozitiv al Executivului european. Un element de noutate ce va avea un impact major este descentralizarea Programului Operațional Regional, care crează premisele unei mai bune adaptări a folosirii fondurilor la nevoile regiunilor și orașelor din aceste regiuni”, a transmis ministrul Marcel Boloș în debutul ședinței.

 

Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat asigură primul nivel de coordonare strategică a fondurilor europene nerambursabile 2021-2027 și are rolul de a urmări coerența intervențiilor, asigurarea complementarității și a sinergiilor în toate fazele programării și implementării programelor, precum și complementaritatea intervențiilor între programele aferente Politicii de Coeziune și Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

Impactul adus de Comitet

 

Comitetul este constituit ca organism interinstituţional coordonat de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și reunește reprezentanți ai autorităților publice în a căror coordonare este elaborarea și implementarea politicilor publice din domeniile relevante, precum și reprezentanții partenerilor socio-economici.

 

În urma procesului de selecție, la nivelul Comitetului au fost selectați să participe partenerii care au obținut punctajele cele mai mari la nivelul Programelor, cu asigurarea reprezentării echilibrate a reprezentanților partenerilor sociali, societății civile și mediului academic pe domeniile majore aferente Programelor, precum și cu luarea în considerare a unui procent de reprezentare public/privat de 55% (mediul public) și 45% (mediul privat). Conform acestei proporții, din Comitet fac parte 31 de parteneri.

 

„Este un moment cheie de definitivare a cadrului strategic pentru implementarea fondurilor europene în perioada 2021-2027, iar Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat are un rol determinant în acest context. La nivelul acestui Comitet, vom realiza împreună cu partenerii noștri coordonarea strategică pe parcursul procesului de implementare, asigurarea complemenatrității investițiilor, precum și planificarea și prioritizarea finanțărilor, astfel încât să putem vom asigura o perioadă de programare de succes pentru România”, a conchis Marcel Boloș.

 

Acordul de Parteneriat 2021-2027 a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 25 iulie 2022. Mai multe informații sunt disponibile aici — .

Cele mai recente

Sari la conținut