Poluare extremă luni noapte și marți dimineață în București. Pentru particulele PM 2,5, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului – Airly.org – a înregistrat valori instant de până la 9 ori mai mari față de valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru media zilnică. Și pentru PM10 au fost înregistrate valori de 2-3 ori mai mari în oraș și la periferie.
Valorile au început să crească de la 7 seara și au atins maximul la ora 23.00, apoi au mai scăzut spre dimineață, însă la ora 9.00-10.00 au început din nou să crească și se găseau la cote extreme, colorate în violet. Valori ridicate au fost înregistrate atât la periferie cât și în zona centrală.
Depășirile au fost înregistrate și de rețeaua națională de monitorizare a calității aerului, o parte din stații fiind colorate în violet, ceea ce înseamnă ”extrem de rău”. Cele mai mari depășiri au fost înregistrate în Sectoarele 1 și 2, În Bucureștii Noi și Colentina, dar și în localitățile din vecinătate – Mogoșoaia, Voluntari, Otopeni, Bragadiru, etc.
De exemplu, stația B 27 din Voluntari a înregistrat valori pentru PM 2,5 între 10 micrograme pe metru cub și 233 micrograme pe metru cub, maximul fiind seara trecută la ora 21.00. Stația a mers până la ora 3 dimineața, iar de atunci nu a mai înregistrat o perioadă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit standardul pentru concentrația zilnică medie de particule PM2.5 la 25 micrograme pe metru cub, iar standardul anual este de 10 micrograme pe metru cub.
Valorile limită ale OMS pentru concentrația zilnică medie de particule PM10 este de 45 de micograme pe metru cub.
Cătălin Drulă, deputat și președintele USR, a scris pe pagina de Facebook că îl va chema în Parlament, la Comisia de Mediu, pe șeful Gărzii de Mediu pentru a da explicații.
”Poluare extremă în București și Ilfov în această dimineață. Ca de obicei, tăcere din partea autorităților. USR îl va chema azi de urgență pe comisarul-șef al Gărzii de Mediu să vină în Parlament la Comisia pentru Mediu să dea explicații”, a scris acesta pe pagina de Facebook.
Reprezentanții Ministerului Mediului și ai Gărzii de Mediu nu au venit până la această oră cu o explicație.