9 C
București
duminică, martie 16, 2025
AcasăConsumatorul vulnerabilPeste 2000 de cazuri de hărțuire sexuală, reclamate la poliție de femeile...

Peste 2000 de cazuri de hărțuire sexuală, reclamate la poliție de femeile din România în 2022

Date:

Pe aceeași temă

În primele 10 luni ale anului trecut, la poliție au fost înregistrate 2.096 de plângeri pentru diverse fapte de hărțuire. Aici intră întreaga paletă, de la urmărirea pe stradă și apelurile telefonice abuzive sau insistente până la hărțuirea sexuală, fie ea petrecută într-un spațiu public sau privat. În 2021, numărul plângerilor a fost de aproape 2.500, dintre care 33 de fapte de hărțuire sexuală. Toate aceste plângeri au fost transformate în dosare penale. Polițiștii au dat o singură amendă contravențională pentru hărțuire în 2021 și două anul trecut. Numărul faptelor de hărțuire reclamate a fost în creștere în ultimii ani. Dacă în 2018 au fost sesizate 1.900 de fapte, în 2019 au fost puțin peste 2.000, pentru ca în 2020 să ajungă la 2.200.

În 2019, polițiștii au dat 17 amenzi pentru hărțuire și una în 2020. Din statistica poliției, oferită la solicitarea ziarului, nu reiese în câte dintre cazuri sunt femei victime. Însă toate studiile și sondajele arată că, deși bărbații experimentează, la rândul lor, diverse forme de hărțuire, numărul femeilor care trec prin asta este semnificativ mai mare. Hărțuirea apare în legislația românească în primul rând în Codul Penal, care stabilește închisoare sau amendă penală pentru „fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere”, ori pentru „pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare”.

Din 2018, orice tip de hărțuire, hărțuire sexuală și psihologică în spațiul public și privat este sancționabilă prin Legea pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Amenzile sunt între 3.000 și 10.000 de lei. Înseamnă, în mare, orice fapte, gesturi, cuvinte care creează un mediu ostil și o stare de disconfort psihologic victimei: fluierături, claxonări, comentarii cu tentă sexuală, atingeri nedorite, gesturi vulgare, obscene. Hărțuirea în spațiul public este cea mai întâlnită: strada, mijloacele de transport în comun și parcurile sunt locurile în care hărțuitorii „operează” cel mai des.

În baza Legii pentru egalitatea de șanse, polițiștii au dat o singură amendă contravențională pentru hărțuire în 2021 și două anul trecut. Ce înseamnă asta? De cele mai multe ori, faptele mai „ușoare” de hărțuire – stradală, sexuală, psihologică – vin la pachet și cu alte comportamente mai grave ale agresorului, au explicat reprezentanții Poliției Române pentru Libertatea. De exemplu, dacă o femeie reclamă la poliție că a fost hărțuită pe stradă, a fost atinsă sau fluierată, dar același agresor a urmărit-o și a lovit-o, deci sunt fapte care au caracter penal, atunci polițiștii vor încadra cazul direct ca faptă penală și vor deschide dosar penal.

Cele mai recente

Sari la conținut