În cursul zilei de astăzi, ministrul Marcel Boloș a participat la lansarea în dezbatere publică a Raportului „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”, organizat de Administrația Prezidențială.
Sfarsitul primului paragraf
În cadrul evenimentului au participat președintele României, domnul Klaus Iohannis, domnul prim-ministru Nicolae Ciucă și domnul Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
În intervenția sa, domnul ministru a prezentat aportul pe care investițiile din fonduri europene îl pot aduce pentru limitarea schimbărilor climatice, în conformitate cu inițiativele specifice din cadrul Pactului Verde European.
Pentru perioada de programare 2021-2027, România dispune de un total de 6,7 miliarde de euro pentru investiții în domeniul climei, iar prin Planul Național de Redresare și Reziliență sunt alocate 11,9 miliarde de euro pentru îndeplinirea obiectivelor climatice pe care țara noastră trebuie să le îndeplinească.
„În cadrul PNRR, cele mai mari contribuții la acțiunea climatică provin din componentele 4 (Transport Sustenabil), 5 (Valul renovării), 10 (Fondul UAT) și 2 (Păduri și protejarea biodiversității). Din Valul renovării, vom avea 2.000 de clădiri publice, rezidenţiale şi de patrimoniu istoric renovate şi 1.500 de blocuri renovate, precum şi un registru naţional al clădirilor. De asemenea, pentru actuala perioada de programare, pregătim pentru perioada următoare apeluri pentru proiecte ce vizează eficiența energetică în valoare de 1 miliarde de euro: 500 milioane pentru autoritățile locale și 500 milioane pentru mediul de afaceri. Totuși, cea mai importantă și ambițioasă acțiune climatică în perioada 2021 – 2030 o reprezintă setul de măsuri prin care este urmărită accelerarea tranziției la neutralitatea climatică a României prin închiderea sau transformarea unor activități industriale din 6 județe: Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș, Prahova și Galați. Din alocarea totală de 2,5 mld. euro, alocările aferente teritoriilor Gorj, Hunedoara și Dolj reprezintă 60% din alocarea programului, tocmai din cauza faptului că în aceste județe sunt concentrate capacitățile de producție de energie pe bază de cărbune și din cauza dispărităților de dezvoltare existente”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
În încheiere, domnul ministru a subliniat importanța implicării experților în domeniu pentru adoptarea celor mai bune măsuri pentru adaptarea la schimbările climatice, precum și pentru atenuarea impactului acestora asupra populației și dezvoltării economice.
Nucleul raportului îl constituie provocările identificate de grupul de lucru și măsurile de răspuns. Acesta poate fi consultat aici — https://bit.ly/3D95LWh