Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, a participat luni, 2 octombrie, la festivitatea de deschidere a noului an universitar organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Vă prezentăm, în continuare, discursul susținut de ministrul Liviu Marian Pop:
«Stimați invitați, Distinși profesori, Dragi studenți,
Vă urez, înainte de toate, un sincer și cald „Bun venit!” în cadrul festivității de deschidere a acestui an universitar. Sunt onorat să mă aflu în fața dumneavoastră și vă mulțumesc pentru invitația de a vă fi alături. Sunt maramureșean, dar am Moldova aproape de sufletul meu: vă respect ca centru universitar și revin mereu aici cu plăcere. Voi fi cât se poate de scurt azi, căci cred că învățământul are nevoie de vorbe frumoase, dar și de fapte.
Am fost la rândul meu un tânăr student, cu aspirații și planuri pentru noul an și, în general, pentru viitor. Vă îndemn să nu renunțați nicio clipă la aspirații, ci să luptați pentru ele: dacă e un lucru pe care România trebuie să îl învețe după atâția ani de tranziție e să valorizăm succesul. În primul rând să ni-l dorim, apoi să îl obținem și, nu în ultimul rând, să ne obișnuim cu el ca noua normalitate: România are nevoie de o mentalitate câștigătoare. Eșecul și frustrarea nu își au locul în învățământul românesc și nici în viața dumneavoastră: faceți o facultate ca să reușiti în viață! Facultatea înseamnă, înainte de toate, o desăvârșire a ciclurilor de învățământ, o șansă la un viitor mai bun, dar și, aș spune, un puternic sentiment de mândrie și apartenență. Fiți mândri că sunteți studenți ai acestei universități și purtați ulterior acest nume cu mândrie, ridicându-vă în cariera aleasă.
Un vis aspirațional în materie de educație nu trebuie însă, dragii mei, să ignore realitatea: aveți o șansă mare să învățati carte. Părinții mei mi-au spus: „Ai carte, ai parte”. Și am învățat carte. Am avut însă și posibilitatea să fac asta. Însă în momentul de față unul din doi copii din România este cuprins de griji și sărăcie și nu are bucuria studiilor universitare, pe care o aveti dumneavoastră astăzi. De aceea vă spun: învățați carte, ajutați România să se ridice, și atunci când reveniți voi aici, în anii următori, pentru un discurs, ajutați ca numărul copiilor săraci din această țară să scadă, ajutați copiii care își doresc să învețe să facă școală. Fiecare dintre noi are un vis ca individ, vă invit să nu uitați că avem nevoie și de un vis de comunitate, un vis ca țară. Visul meu e ca fiecare copil să aibă o educație de calitate, numai așa vom putea scoate o parte din țară din săracie și ne vom găsi în sfârșit echilibrul ca societate.
Spun asta nu doar din perspectiva unui om politic social-democrat, dar și pentru că zilnic, fiecare din noi se uită în oglindă, unii mai mult, alții mai puțin. E important să fim confortabili cu ceea ce vedem în oglindă: asta e o lecție de viață și de educație. Eu, de exemplu, nu mă pot uita liniștit în oglindă până când nu reușesc să îmi duc misiunea la capăt. Am o cauză: sunt dator, alături de echipa mea, cu reforma veritabilă a educației, indiferent că asta place sau nu, că stârnește critici sau nu. Reforma înseamnă egalitate de șanse, înseamnă învățământ de calitate: fiecare copil trebuie și merită să aibă acces direct la școală, educație, studii. Fiecare copil merită un viitor. Un viitor și un prezent decent merită și profesorii: una din prioritățile mele e restaurarea respectului pentru profesor. Uitați-vă cu atenție la profesorii voștri și respectați-i, învățati de la ei. Respectul nu ne face mai slabi, ci e secretul oricărei societăți și universități puternice.
Educația înseamnă respect, iar Educația este pilonul de bază al unei societăți sănătoase. Vă invit azi, în prima zi a unui nou an universitar, să vă propuneți fiecare dintre dumneavoastră un obiectiv mare pentru anul viitor, un obiectiv ambițios. Oscar Wilde spunea: „Suntem cu toții în mocirlă, dar unii din noi au curajul să se uite la cer”. Uitați-vă la cer, îndrăzniți să visați și apoi suflecați-vă mânecile și porniți la drum. Vă propun să luptati pentru visul vostru, cu tenacitate, cu muncă multă, cu inspirație, creativitate și cu respect pentru cei din jur. Vă propun, așadar, o rețetă clasică pentru succes: iar clasic e fantastic, ca sa parafrazez o sintagmă folosită în sfera muzicală. Iașiul are o putere intelectuală și o vitalitate creativă deopotrivă clasică și fantastică.
Vă invit la performanță în continuare și vă urez mult succes în obiectivele asumate: Per aspera, ad astra! Dumneavoastră sunteți stelele succesului românesc, aveți încredere în voi și în profesorii voștri!»