14.3 C
București
sâmbătă, octombrie 12, 2024
AcasăAntreprenoriatEvenimenteMoldova devine teren fertil pentru antreprenoriatul social cu ajutorul programului european EU4Youth

Moldova devine teren fertil pentru antreprenoriatul social cu ajutorul programului european EU4Youth

Date:

Pe aceeași temă

Proiectul EU4Youth – Social Innovation – a Strategic Partnership! este unul dintre proiectele semnificative care au contribuit la dezvoltarea ecosistemului de antreprenoriat social din Moldova și Ucraina. O călătorie de trei ani, începută în februarie 2020, cu misiunea de a inspira transformări semnificative în Moldova și în Ucraina și de a plasa tinerii în fruntea schimbărilor pozitive.

 

 

Succesul proiectului se reflectă în realizările sale semnificative din ultimii trei ani. Prin creșterea conștientizării publice, îmbunătățirea cadrului legislativ, dezvoltarea abilităților și asigurarea accesului la finanțare, proiectul a pus bazele unei creșteri economice durabile și incluzive în Moldova și Ucraina. Proiectul a creat, de asemenea, o comunitate de tineri antreprenori sociali care aduc schimbarea în bine în comunitățile lor.Elena Sobieski, coordonatorul proiectului.

 

Retrospectiva proiectului în imagini

 

Activitățile proiectului au fost construite în jurul a 4 piloni principali care vor sprijini un ecosistem favorabil pentru întreprinderile sociale – conștientizarea publicului, îmbunătățirea condițiilor-cadru, dezvoltarea competențelor și accesul la finanțare.

 

Peste 2,5 milioane de oameni din Moldova și Ucraina au fost informați despre activitățile proiectului prin campanii de informare online și offline.

 

Două conferințe internaționale organizate în cadrul proiectului, au adus în atenție cele mai recente tendințe, oportunități și studii de caz din domeniul antreprenoriatului social, în fața a peste 10.000 de persoane.

 

Cinci ateliere de lucru cu autoritățile publice au crescut gradul de cunoaștere privind impactul întreprinderilor sociale și rezultatele care pot fi obținute cu sprijinul autorităților locale.

 

Un document de politici publice a fost elaborat în cadrul proiectului și a stat la baza pregătirii a 2 programe de îmbunătățire a cadrului legal existent al sectorului în Republica Moldova: – Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social și Programul Național de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale.

 

La Chișinău, Cahul, Cantemir și Ismail au fost înființate laboratoare de inovare socială. Acestea vor continua să activeze la nivel local și central pentru dezvoltarea unui cadru favorabil antreprenoriatului social.

 

Peste 1.500 de persoane au participat la webinarii despre antreprenoriat social și alte teme conexe, iar peste 300 de tineri din Moldova și Ucraina au participat la programe de formare profesională.

 

Cinci tineri din Moldova și 1 tânăr din Ucraina au devenit antreprenori sociali! Ei au câștigat concursul Acceleratorul de Întreprinderi Sociale și un grant de 7.500 de euro pentru a înființa prima lor întreprindere socială.

  • Reinvent – Un atelier de reciclare creativă, care colectează și transformă obiectele uzate în obiecte noi ;
  • Prieteni dragi – hotel pentru animale de companie care va angaja tineri cu probleme de sănătate mintală din Chișinău; 
  • 3 DE bine – prima piață online pentru artizani și mici producători locali;
  • Social Textil – un atelier de croitorie care va crea locuri de muncă pentru femei din zona rurală îndepărtată a Moldovei; 
  • 3D running – un atelier de printare care va realiza medalii personalizate pentru maratoanele sociale din Moldova; 
  • Team Wheel – un atelier de reparații a echipamentelor asistive pentru persoanele cu dizabilități din Odesa.

 

Aceste șase 6 start-up-uri sociale au misiunea să aducă schimbări pozitive în comunitățile lor. Contribuțiile lor vor adăuga valoare la atingerea a patru dintre cele 17 Obiective globale – Egalitatea de gen, Muncă decentă și creștere economică, Inegalități reduse și Consum responsabil.

 

Proiectul va continua să stimuleze dezvoltarea regională a antreprenoriatului social prin Harta interactivă a întreprinderilor sociale – prima platformă digitală care conectează întreprinderile sociale din țările Parteneriatului Estic la ecosistemul european al economiei sociale. Rolul platformei este de a crește vizibilitatea întreprinderilor sociale și de a promova achizițiile responsabile social.

 

În concluzie, proiectul EU4Youth – Social Innovation – a Strategic Partnership! a fost un catalizator pentru dezvoltarea ecosistemului de antreprenoriat social din Moldova și Ucraina. Prin promovarea colaborării, construirea capacității și oferirea accesului la resurse, proiectul a împuternicit tinerii să devină agenți ai schimbării pozitive în comunitățile lor. 

 

 

 

Cele mai recente

Sari la conținut