Unul dintre obiectivele principale asumate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este consolidarea parteneriatului cu mediul de afaceri, pentru identificarea celor mai bune soluții pentru ca fondurile europene de care România dispune să fie direcționate pentru creșterea capacității de reziliență a mediului antreprenorial. Pentru mediul de afaceri, avem un total de aproximativ 𝟑,𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 din PNRR și aproximativ 𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 prin Politica de Coeziune.
Sfarsitul primului paragraf
În acest sens, astăzi, la sediul Guvernului, secretarul de stat Carmen Moraru a participat la întâlnirea cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), prezidată de premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
În cadrul ședinței a fost prezentată atât radigrafia realizării #PNRR, cât mai ales, proiectele ce sunt în pregătire.
Prima cerere de plată din cadrul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) a fost finalizată și evaluarea Comisiei Europene a fost pozitivă pentru aproximativ 3 miliarde de euro, din care 2,03 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil și 0,90 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut vor susține investițiile și reformele asumate de țara noastră. În urma aprobării primei cereri de plată, suma primită de România va fi de 2,6 miliarde de euro, fiind luate în considerare sumele din prefinanțare deja primite de România.
În perioada viitoare, unul dintre obiectivele urmărite este creșterea capacității de reziliență a sistemului energetic românesc prin modernizarea infrastructurii și dezvoltarea de infrastructură nouă, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței, în vederea asigurării producției, stocării și transportului energiei din surse regenerabile.
„În continuare, MIPE va susţine și sprijini mediul de afaceri pentru dezvoltarea unor proiecte importante de țară, folosind împreună toate resursele financiare la dispoziţie, atât cele de la bugetul de stat, cât şi cele care ne provin din fondurile europene. Tocmai din acest motiv, îi rugăm pe toți reprezentanții mediului de afaceri să apeleze și să mizeze pe întreaga noastră disponibilitate la dialog și sprijin”, a declarat Carmen Moraru, secretar de stat.
Tot astăzi, doamna secretar de stat Csilla Hegedüs a participat din partea MIPE la evenimentul de operaționalizare a IMM Invest Plus, unul din cele mai mari programe de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii aprobat deja la nivel european.
Evenimentul, organizat la Palatul Victoria, a marcat începutul unui parteneriat între Guvern și mediul de afaceri, prin care se pun la dispoziția economiei românești 4 miliarde de euro, un sprijin consistent pentru firmele afectate de războiul din Ucraina.
„Una dintre cele mai importante sarcini ale noastre este să ușurăm viața antreprenorilor. Într-o astfel de perioadă de criză, este crucial să încercăm să garantăm un viitor sigur pentru afaceri, astfel încât acestea să-și poată păstra actualii angajați și să creeze noi locuri de muncă. În această perioadă, MIPE a lansat măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro prin care oferim sprijin adaptat la necesitățile strategice ale României și construim oportunități importante pentru mediul de afaceri, de care acesta are mare nevoie pentru a depăși aceste crize cu care ne confruntăm”, a transmis secretarul de stat Csilla Hegedüs.