3 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăFără categorieMinisterul Investițiilor și Proiectelor Europene sprijină autoritățile locale în derularea proiectelor de...

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sprijină autoritățile locale în derularea proiectelor de investiții finanțate cu fonduri europene

Date:

Pe aceeași temă

Aflat astăzi într-o vizită de lucru în județul Iași, ministrul Marcel Boloș a participat, alături de secretarul de stat Carmen Moraru, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe și primarul municipiului Iași, Mihai Chirică, la semnarea unui nou contract de lucrări de modernizare în cadrul  Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă uzată cu o valoare totală de 2,47 miliarde de lei, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare pentru un număr de peste 190 000 de locuitori din localitățile din incluse în proiect, termenul de finalizare propus fiind sfârșitul anului 2023.

 

Sfarsitul primului paragraf

„Accesul la servicii de alimentare cu apă și de canalizare reprezintă unul dintre standardele de locuire pe care trebuie să le avem în vedere când vorbim despre dezvoltarea localităților, iar proiectul de la Iași are un ritm bun de implementare. Este un proiect important, atât în ceea ce privește valoarea finanțării europene, cât și numărul de beneficiari și mă bucur să constat că autoritățile locale fac eforturi pentru a aduce bani europeni în acest județ. În perioada de programare 2021–2027, accesarea fondurilor va fi simplificată prin îndeplinirea de către Agenția pentru Dezvoltare Regională a rolului de autoritate de management pentru Programul Regional Nord – Est cu o alocare de 1,75 miliarde de euro”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

 

În ceea ce privește domeniul sănătății, discuțiile dintre reprezentanții MIPE și autoritățile locale din județul Iași au vizat proiectele de finanțare a Spitalului Regional de la Iași, Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași și Centrului de Terapie cu Protoni, investiții esențiale nu doar pentru județul Iași, ci pentru întreaga regiune, ale căror valoare cumulată depășește 1 miliard de euro.

 

„Fondurile alocate domeniului sănătății vor schimba, pe termen lung, calitatea serviciilor medicale acordate beneficiarilor din această regiune a țării. Cele trei proiecte pe care le putem finanța la Iași cu bani europeni – Spitalul Regional de Urgență, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară și Centrul de Terapie cu Protoni – vor schimba strategia de dezvoltare în domeniul serviciilor medicale și vor deservi peste 5 milioane de locuitori din regiune. În perioada de programare 2021–2027 vom avea 3,88 miliarde de euro la dispoziție, prin Programul Operațional Sănătate, pe care îi vom putea investi în construcția spitalelor regionale, printre care și cel de la Iași, în calitatea serviciilor medicale, digitalizare, cercetare. Prin PNRR avem un buget de peste 2 miliarde de euro prin care vom finanța investiții în infrastructura spitalicească și prespitalicească, iar discuțiile pe care le-am avut recent cu reprezentanții BEI au vizat identificarea unor soluții de finanțare în domeniul sănătății care să permită susținerea, prin împrumuturi pe care Guvernul le poate face cu sprijinul BEI, acelor investiții care nu pot fi finanțate prin politica de coeziune sau prin PNRR. În ceea ce privește Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, un proiect vital pentru regiune, vă asigur de toată susținerea mea pentru a pune acest proiect pe harta fondurilor europene”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

 

Vizita ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene la Iași a inclus, de asemenea, o analiză a stadiului proiectului de extindere al Aeroportului Internațional Iași finanțat prin POIM, care vizează realizarea unui terminal de pasageri nou dimensionat și reconfigurarea rețelei de drumuri de acces și spații de parcare.

 

Județul Iași este al patrulea județ din țară în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene, cu 446 contracte semnate în valoare de 8,84 miliarde de lei, din care mai mult de o treime sunt deja finalizate.

 

spot_img

Cele mai recente

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.