Stimați invitați,
Distinși profesori,
Dragi elevi și părinți,
Este de necontestat faptul că Oltenia a oferit și oferă României o pleiadă valoroasă de personalități. Istoricul liceului stă mărturie că mare parte din acești distinși profesioniști au trecut prin băncile acestei instituții de învățământ.
Din înaltă considerație și respect deosebit pentru cele câteva sute de nume marcante, vom aminti că acest colegiu a dat țării noastre academicieni, scriitori, medici, muzicieni, artiști plastici, actori, profesori universitari, precum și alte persoane de înaltă calitate umană și profesională, care fac cinste domeniului în care lucrează.
Tot din istoria școlii aflăm că această instituție, înființată în octombrie 1882, și care aniversează acum 135 de ani de existență, a primit numele de „Frații Buzești” în 1910, când s-a stabilit ca fiecare zi de 1 noiembrie să fie zi de sărbătoare, tradiție care se respectă, iată, și astăzi. În 1922, gimnaziul se transformă în liceu prin înființarea cursului superior.
Facem un salt în timp și ajungem în 1990, un an pe care mulți absolvenți și-l aduc aminte cu emoție. A fost primul an de libertate și în același timp anul în care, prin Hotărâre Guvernamentală, Liceul Fraţii Buzeşti devine şcoală asociată UNESCO, alături de alte 21 de şcoli din România. Peste alți 7 ani va dobândi noua titulatură, „Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti”. Practic, vorbim despre recunoaşterea și validarea atât a valorii, cât și a prestigiului de care se bucură în sistemul de învățământ românesc.
Cea mai potrivită urare pentru cei ce cu mândrie fac parte din colectivul acestui colegiu de elită, este să păstreze ștacheta la nivelul atins de valoroșii lor predecesori și, de ce nu, să-l depășească. Sunt convins că acest lucru este perfect realizabil dacă ne gândim la rezultatele obținute la olimpiade și la concursurile naționale și internaționale, și avem deja un reper, nicidecum singurul, care plasează Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” printre cele mai valoroase instituții de învățământ din țara noastră.
Vă felicităm la ceas aniversar și suntem în asentimentul celor care vă respectă, vă apreciază și vă îndeamnă să fiți la înălțime, pentru că este greu să ajungi în vârf dar mult mai greu să te menții acolo.
Cu prețuire,
Liviu Marian POP
Ministru