16.2 C
București
joi, mai 30, 2024
AcasăFără categorieGuvernul a decis demararea discuțiilor cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică...

Guvernul a decis demararea discuțiilor cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în vederea cooperării în domeniul fondurilor europene nerambursabile

Date:

Pe aceeași temă

Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, Memorandumul prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a propus demararea discuțiilor cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în vederea cooperării în domeniul fondurilor europene nerambursabile și semnarea unei scrisori de intenție în acest sens.

 

Sfarsitul primului paragraf

Prin acest tip de cooperare se urmărește atragerea expertizei deținute de OCDE, rezultată din implicarea în identificarea celor mai bune soluții pentru guvernanța fondurilor la nivel european, din perspectiva consolidării capacităților administrative.

 

Consiliul OCDE a decis, în luna ianuarie a acestui an, începerea discuțiilor de aderare a României la organizație, ținând cont de criterii precum valorile comune, calitatea de actor major, avantajele reciproce și considerațiile globale, recunoscând prin aceasta progresul făcut de țara noastră în direcția îndeplinirii criteriilor de aderare.

 

Studiile OCDE referitoare la România arată că pentru susținerea relansării economice pe termen mediu și lung, țara noastră trebuie să se concentreze pe o implementare eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență, prin îmbunătățirea capacității administrative și realizarea reformelor necesare. Rapoartele reliefează că politicile trebuie să se axeze pe reforma pensiilor, reluarea creșterii productivității, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea competențelor, consolidând statul de drept și finanțele publice.

 

În acest moment, prin intermediul OECD se află în derulare proiectul “Dezvoltarea capacității administrative a Autorității de Management POR 2021-2027 Nord-Est – Construcție Roadmap”, al cărui beneficiar este Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (viitoarea autoritate de management –AM pentru Programul Operațional Regional Nord-Est – POR NE).  Proiectul a fost demarat la începutul lunii decembrie 2021 și este finanțat de Comisia Europeană.

 

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiectiv elaborarea și aplicarea unor politici care să asigure premisele pentru o viață mai bună. Scopul OCDE este asigurarea suportului pentru modelarea unor politici publice și evaluarea aplicării acestora astfel încât să favorizeze asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării durabile.

 

OCDE sprijină guvernele naționale în găsirea soluțiilor la o serie de provocări sociale, economice și de mediu. Printre instrumentele dezvoltate, OCDE oferă inclusiv posibilitatea evaluării și dezvoltării capacității administrative a autorităților de management din statele membre ale Uniunii Europene.

 

Cele mai recente

Sari la conținut