În urmă cu zece ani, voluntarii Fundației „Bucuria Darului” mergeau prin parcuri ca să ofere o masă caldă celor nevoiași. Acum, zilnic oferă mâncare pentru 500 de persoane și merg și prin 27 de sate ale județului Brașov.
Direcția de Asistență Socială (DAS) Brașov are în organigramă cantina socială, însă nu poate oferi acest serviciu din cauză că nu are un spațiu adecvat, care să poată obține avizele necesare. Până în urmă cu câțiva ani, DAS Brașov le oferea persoanelor fără adăpost o masă caldă la adăpostul destinat acestora, însă acum nu îndeplinește cerințele legale, astfel că serviciul a fost externalizat.
Iarna este cu atât mai important pentru cei care nu își permit să se poată bucura de o masă caldă, care le oferă mai multă energie să treacă cu bine peste temperaturile scăzute. DAS Brașov a găsit un spațiu în care să funcționeze o cantină socială, dar va mai dura până se va putea servi prima masă în acest loc.
„În prezent nu este funcțional, până la realizarea obiectivului reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii din strada Panselelor numărul 23 pentru a funcționa drept cantină socială. De la bugetul local, Direcția de Asistență Socială acordă subvenție pentru un furnizor de servicii cantină socială, subvenția fiind în cuantum de 600 de lei pe beneficiar pe lună pentru un număr estimat de 300 de beneficiari cu domiciliul în municipiul Brașov”, a explicat Monica Chelban, purtătorul de cuvând al DAS Brașov.
Numărul celor care au nevoie zilnic de o masă caldă este chiar mai mare la Brașov. Astfel, Fundația Bucuria Darului oferă acest serviciu pentru aproximativ 500 de persoane zilnic. O bună parte dintre acești oameni iau masa chiar la sediul fundației, unde există toate condițiile. Există însă și alții, care primesc alimentele și gătesc acasă.
„Bucuria darului a început din 2013 să ofere o masă caldă celor care aveau nevoie. Am început cu 70 de porții. Mergeam în parc după oameni să-i ajutăm. Acum am ajuns la 500 de porții pe care noi le oferim în fiecare zi. Pe lângă asta, avem 27 de sate unde mergem în fiecare lună, cu pachete cu alimente, să susținem comunitățile din jurul Brașov”, a spus Sânziana Vatră, reprezentanta Fundației Bucuria Darului.
Toți cei care vor să întindă o mână brașovenilor aflați în dificultate pot dona 3,5% din impozitul pe profit Fundației Bucuria Darului. Și alte donații sunt binevenite, mai ales că fundația se îngrijește de un număr atât de mare de locuitori ai orașului și județului.