Unul dintre cele mai așteptate programe de finanțare pentru cetățeni este cel pentru fotovoltaice, care are un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Programul a suferit unele modificări, astfel că de anul acesta oamenii își pot instala panourile fotovoltaice doar la adresa din buletin.
Prețurile tot mai mari la gaz și energie electrică îi determină pe români să găsească soluții alternative pentru încălzire și iluminarea locuinței. O variantă o reprezintă panourile fotovoltaice care pot fi subvenționate prin programul guvernamental Casa Verde.
Programul a fost modificat într-o bună măsură. Și bisericile, spre exemplu, vor putea accesa fondurile statului din acest an. Astfel, vor putea primi o finanțare de 20.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice.
Printre modificările anunțate se numără și o serie de obligații suplimentare pe care le vor avea instalatorii, care vor trebui să ofere o garanție și o preanaliză a documentelor. În paralel, se anunță un nou program verde care ar urma să aibă o finanțare mai mare și să fie complet automatizat, scrie Digi24.ro.
Nu este singura modificare adusă programului. Cei care se vor înscrie își vor putea monta panourile doar la adresa din buletin.
“Câteodată apar nemulțumiri, dar avem 3 milioane de case în România, intabulate, și fondurile sunt suficiente pentru maxim 150 de mii anul acesta. Vor fi sute de mii de cereri care vor îndeplini această condiție”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Însă nu va fi singurul program de eficiență energetică derulat anul acesta. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene dă 25.000 de lei românilor pentru panouri fotovoltaice, pompe de caldură și baterii pentru stocarea energiei solare. Programul ar urma să fie pe modelul Casa Verde, dar simplificat și complet automatizat, promit autoritățile.
Programul cu banii de la Bruxelles ar urma să înceapă în luna septembrie, iar startul programul susținut din bugetul statului va fi dat luna viitoare.
„Analiza dosarelor de validare, verificarea de către AFM a eligibilității beneficiarilor finali și a documentelor depuse în vederea decontării, prin eșantion, se poate realiza prin externalizarea serviciilor aferente acestor activităţi sau prin cooptarea de personal din alte instituţii publice sau autorităţi publice centrale, cu aprobarea conducătorilor acestora”, se arată în Ghidul de finanțare pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2023.
Pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023 au fost alocate 2 miliarde de lei de către Guvern, deși inițial ministrul Mediului Tanczos Barna și premierul Ciucă anunțaseră că urmează să aloce un buget de 3 miliarde de lei.
„Am asumat ca la nivelul Guvernului practic să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte, dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice și în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, declarase premierul Ciucă în urmă cu aproximativ trei săptămâni.