16.2 C
București
joi, mai 30, 2024
AcasăViața socialăEducațieDiscursul susținut de ministrul Monica Anisie cu prilejul deschiderii noului an universitar...

Discursul susținut de ministrul Monica Anisie cu prilejul deschiderii noului an universitar – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”

Date:

Pe aceeași temă

1 octombrie 2020

«Excelența Voastră, Domnule Președinte, 

Stimate Domnule Rector, 

Stimate doamne și stimați domni,

Dragi studenți,

Este o mare bucurie pentru mine să mă aflu astăzi în fața dumneavoastră! Știu că Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) sărbătorește 70 de ani de învățământ universitar de profil, un merit deosebit avându-l cei care și-au creat un obiectiv ca teatrul românesc să aibă actori ale căror minți, corpuri și suflete să fie modelate mai întâi în cadrul acestei universități de către adevărații maeștri ai artei teatrale. Așa se face că mulți dintre foștii studenți ai Facultății de Teatru, care au ales să profeseze în străinătate, au fost și sunt premiați, respectați, recunoscuți pe scenă și în cinema, ca reprezentanți ai școlii românești de aici.

Am acum ocazia să mulțumesc tuturor – profesorilor, actorilor, artiștilor, regizorilor – celor care și-au edificat destinele în această școală și ne-au făcut copilăria, adolescența și maturitatea mai dinamice și mai pline de trăiri. 

UNATC a propus în acest an școlar Ministerului Educației și Cercetării introducerea, în curriculumul la decizia școlii, a unei discipline din domeniul artei teatrale. Am aprobat, prin ordin de ministru, ca elevii să studieze la clasele III – IV disciplina Eu și scena, la clasele VI – VII, disciplina Teatrul și noi, iar la clasele X – XI, disciplina Laboratorul de teatru.

Ca profesor de Limba și literatura română și ministru, consider că acesta este un moment important pentru educație, moment care răspunde recomandărilor Consiliului Uniunii Europene privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții (2018), în care sunt integrate și competențele artistice, Declarației de la Frankfurt privind Educația prin Arte (2019) și recomandărilor UNESCO incluse în Agenda de la Seul, în care se precizează că folosirea artelor în educație poate spori abilitățile creative și inovative ale societății, poate genera recunoașterea și dezvoltarea bunăstării sociale și culturale, poate promova și încuraja responsabilitatea socială. 

Doamnelor și domnilor,

1 octombrie înseamnă pentru studenții și profesorii din România începutul unui nou an universitar. Este o zi mult așteptată de noii studenți care pășesc cu emoție, pentru prima dată, într-un climat diferit față de școala cu care au fost obișnuiți, dar și un prilej de bucurie pentru ceilalți studenți pentru că își pot revedea astfel colegii și profesorii. Știu că este așa din experiența pe care am avut-o cu deschiderea anului școlar în învățământul preuniversitar. Și mai știu că studenții aflați acum în anul întâi au dat deja un prim test, în iunie, când au pășit în spațiul școlii pentru susținerea examenelor naționale.

Mulți au spus atunci că va fi un eșec, mulți au pus atunci la îndoială capacitatea noastră de a organiza desfășurarea acestor examene. Realitatea ne-a demonstrat că prin efortul, ambiția și dedicarea tuturor celor implicați, atât examenele naționale, cât și examenele studenților și concursurile susținute de cadrele didactice s-au desfășurat în condiții optime, iar rezultatele obținute au fost pe măsura muncii depuse. În ciuda contextului epidemiologic nefavorabil, am acționat eficient pentru continuarea învățării. Iar una dintre soluțiile de succes pentru continuarea procesului educațional a constituit-o și proiectul TeleȘcoala. În raportul UNESCO, România a fost nominalizată ca exemplu de bună practică pentru acest proiect prin care am sprijinit învățarea de acasă. Am demonstrat, astfel, că învățarea poate continua în orice formă, fizic sau în sistem online. Și sunt convinsă că și în mediul universitar se va întâmpla la fel.

Am mare încredere în capacitatea universităților de a găsi cele mai bune soluții pentru desfășurarea în bune condiții a activităților didactice, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție recomandate de autoritățile sanitare. Trebuie să dăm dovadă de flexibilitate, să ne adaptăm de la o săptămână la alta, să acționăm rapid și eficient în favoarea studenților și a cadrelor didactice, astfel încât să nu fie afectată dobândirea competențelor necesare unor absolvenți calificați ai programelor de studii. Vă încurajez să depuneți toate eforturile,  în așa fel încât la momentul reluării activităților față în față, să dovediți că educația contează. Ținând cont de situația epidemiologică actuală, instituțiile de învățământ superior de stat vor fi sprijinite și în vederea dotării cu echipamente de protecție medicală.

Doamnelor și domnilor,

Știu că acest nou an universitar este unul aparte, dar sunt convinsă că va fi unul reprezentativ pentru calitatea educației, respectând în același timp misiunea universităților, dar și recomandările medicale. Și îmi doresc ca toate dificultățile impuse de contextul epidemiologic să fie transformate în oportunitate de noi toți. Știu că numai împreună putem consolida România educată, acea Românie caracterizată prin transparență, etică și integritate academică.

Și pentru a onora vocația celor în fața cărora mă aflu astăzi, vreau să închei intervenția mea citându-l pe Iancu Văcărescu, ale cărui versuri de la începutul secolului al XIX-lea mi se par cele mai potrivite întâlnirii noastre  de azi:

„V-am dat Teatru, vi-l păziţi/Ca un lăcaş de Muze,/Cu el curând veţi fi vestiţi/Prin veşti departe duse.

În el năravuri îndreptaţi,/Daţi ascuţiri la minte,/ Podoabe limbii noastre daţi/Cu româneşti cuvinte”.

Tuturor studenților și profesorilor din învățământul universitar din România le transmit astăzi mesajul din cunoscutul cântec tineresc: Gaudeamus igitur!»

Cele mai recente

Sari la conținut