8 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăViața socialăEducațieConferința de lansare a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (OIM) 2018 (Cluj-Napoca, 26...

Conferința de lansare a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (OIM) 2018 (Cluj-Napoca, 26 ianuarie)

Date:

Pe aceeași temă

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a organizat vineri, 26 ianuarie, în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Educației Naționale, Petru Andea, şi a peste 100 de cadre didactice din ţară, conferința de lansare a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (OIM) 2018, care se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 3-14 iulie 2018.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a transmis un mesaj participanţilor la eveniment, subliniind următoarele: „În anul 2018, când sărbătorim 100 de ani de existenţă a statului naţional unitar, ţara noastră are oportunitatea de a organiza a 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, un eveniment educaţional care ne ridică în topul ţărilor participante”. 

Competiția este organizată, în parteneriat, de Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Județean Cluj, cu sprijinul Facultăţilor de Matematică și Informatică din Bucureşti şi Cluj-Napoca şi al Institutului de Matematică „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Române. Sunt așteptați peste 1.000 de elevi și profesori din peste 100 de țări, fiecare stat fiind reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. 

Probele de concurs vor avea loc în zilele de 9 şi 10 iulie la Sala Polivalentă. Durata este de patru ore şi jumătate, timp alocat rezolvării a patru probleme (traduse în limba fiecărei ţări prezente). Evaluarea lucrărilor se va face în intervalul 11-12 iulie și va fi urmată de festivitatea de premiere (13 iulie).

Reamintim că această presigioasă competiție a fost lansată de România în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Ştiinţe Matematice. Primele două ediții s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, reunind exclusiv ţări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări, fiind gazdă în 1969, 1979 şi 1999. România şi Bulgaria sunt singurele ţări cu prezență neîntreruptă la acest concurs, iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.

Costurile organizării sunt asigurate de Ministerul Educației Naționale, iar demersul de a aduce competiția pentru a patra oară în țara noastră aparține Societăţii de Ştiinţe Matematice din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Cele mai recente

Sari la conținut