Cel mai mare parc de agrement din Moldova are o ofertă inedită începând cu această săptămână. Mai precis, o zi pe săptămână elevii au gratuitate la bazinele din interior, dar și la patinoar. Aceștia pot intra doar cu carnetul de elev. Cornișa Aqua& Sport este cel mai mare parc regional de agrement din zona Moldovei, o investiție, pe fonduri europene, a Primăriei Botoșani. Parcul de agrement are printre altele patinoar, bazine de înot exterioare și interioare, cu instalații de „aqua park”, râu artificial de „river rafting”, terenuri sportive și o zonă uriașă de plimbare și relaxare.
Având în vedere că parcul este subvenționat de Primăria Botoșani și la patru ani de la inaugurare, s-a hotărât în Consiliul Local să se acorde o facilitate inedită elevilor. Mai precis, în fiecare zi de luni, elevii de toate vârstele vor avea accesul gratuit la patinoar dar și la zona interioare de bazine și „aqua park”. Proiectul a debutat luni, iar elevii pot intra la bazine sau patinoar doar pe baza carnetului de note, vizat la zi. Aceștia pot petrece, la bazine, de exemplu, trei ore. Dacă vin însoțiți de părinți, adulții vor trebui să plătească taxa de intrare.
„Este pentru toți elevii, de la clasa I până la clasa a XII a. Trebuie să vină doar cu carnetul de note, vizat. Este o oportunitate de a-i atrage pe elevi către activități sportive. În loc să petreacă ore în șir pe tabletă sau la alte dispozitive pot veni să înoate, să patineze. Pot folosit obiectivele de la aqua park, adică toboganele interioare. Eu zic că este ceva pentru elevi”, spune Eugen Țurcanu, directorul DSPSA, direcția din Primăria Botoșani, care administrează parcul de agrement.
Acest proiect de a aduce elevii la Cornișa pentru a încuraja mișcarea și activitățile sportive este de anul trecut. Mai precis, în anul 2022, la inițiativa fostului inspector școlar general Ada Macovei, s-a încercat un parteneriat cu școlile pentru ca elevii să facă anumite ore de sport, gratuit, la Cornișa.
Proiectul a eșuat, fiindcă puțini elevi au ajuns să facă sport la parcul de agrement, deși condițiile sunt optime. Eugen Țurcanu, șeful DSPSA spune că de vină a fost birocrația, comunicarea greoaie între instituții și lipsa de interes a unor cadre didactice.
„A fost un modul defectuos de a implementa acest proiect din cauza multiplelor persoane care erau interpuse între noi și copil. Adică, trebuia aprobare de la inspectorat, apoi trebuia convocată catedra de educație fizică de la inspectorat care să formuleze un document care să fie un soi de caiet tehnic pentru cursurile care erau acolo. Apoi inspectoratul de specialitate trebuia să convoace toți profesorii de sport de pe raza municipiului Botoșani. Ulterior, alte și alte aprobări la nivel de școală. Unii profesori de educație fizică n-au venit la piscină iar alți profesori nu făcut niciun efort pentru a aduce copiii pentru că au avut de făcut pregătire la română sau la alte discipline. Sau să stea acasă cuminți pe telefon și să nu vină la piscină și să riște ceva”, spune Eugen Țurcanu.
Tocmai de aceea, spune șeful DSPSA s-a găsit soluția de a elimina intermediarii în acest proiect și să fie permis elevilor accesul doar cu carnetul de note, fără alte aprobări din partea școlilor.