1.9 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăFără categorieBanca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda României asistență tehnică pentru...

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda României asistență tehnică pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene în perioada de programare 2021 – 2027

Date:

Pe aceeași temă

 

 • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a realizat, împreună cu ministerele de linie, autoritățile de management și cu autoritățile publice identificarea preliminară a nevoilor de asistență tehnică;
 • Expertiza furnizată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va fi rambursată din asistența tehnică finanțată prin Fondurile Uniunii Europene alocate României.

 

Sfarsitul primului paragraf

 

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, un Memorandum privind semnarea Acordului între Guvernul României și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind asistența pentru implementarea proiectelor finanțate prin intermediul fondurilor Uniunii Europene.

 

Obiectul Acordului este de a asigura sprijin României în realizarea obiectivelor privind dezvoltarea și implementarea politicilor de reformă structurală, îmbunătățirea nivelului de absorbție și a eficienței fondurilor aferente Politicii de Coeziune, Mecanismului de Redresare și Reziliență și compartimentului InvestEU, dar și consolidarea capacității administrației publice.

”În perioada 2021-2027, România va beneficia de oportunități sporite de dezvoltare prin finanțările acordate atât în cadrul Politicii de Coeziune, cât și prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. În acest context, este necesară continuarea sprijinului prin asistență tehnică acordată autorităților publice, precum și autorităților fondurilor, pornind de la punerea în practică a reformelor structurale, până la creșterea ratei și calității absorbției fondurilor europene. BERD este un partener strategic pentru România prin acordarea de sprijin în aceste domenii. Acordurile anterioare încheiate cu BERD au demonstrat că, în toată această perioadă, expertiza BERD a sprijinit dezvoltarea României. Prin semnarea noului Acord, vom asigura continuarea parteneriatului până la data încheierii perioadei de plăţi pentru fondurile UE aferente Perioadei de Programare 2021-2027”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a realizat, împreună cu ministerele de linie, autoritățile de management și cu autoritățile publice implicate în modernizarea administrației publice și realizarea reformelor structurale, identificarea preliminară a nevoilor de asistență tehnică. Astfel, asistența acordată de Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare va sprijini următoarele tipuri de intervenții:

 • Strategii, legislație și programe de investiții sectoriale în domenii cheie de investiții;
 • Sprijin pentru pregătirea și implementarea proiectelor și schemelor de investiții care urmează să primească finanțare în perioada de programare 2021-2027;
 • Întărirea capacității instituțiilor administrației publice și instituțiilor sectoriale, sprijin pentru implementarea reformelor structurale, inclusiv în sectoarele de infrastructură, cât și sprijin

De asemenea, au fost identificate 9 domenii orientative de cooperare:

 • Orașe verzi (Planuri de Acțiune pentru Orașe Verzi);
 • Sectorul apei;
 • Infrastructura naţională și locală/regională;
 • Energie din surse regenerabile și planuri de decarbonizare;
 • Termoficare;
 • Eficiență energetică;
 • Întreprinderi mici și mijlocii;
 • Instrumente financiare;
 • Parteneriat Public-Privat (PPP).

 

Finanțarea serviciilor de sprijin pentru implementarea de proiecte va fi asigurată din asistența tehnică finanțată prin fondurile europene alocate României, iar în cazul PNRR, din alocări la bugetul de stat sau din venituri proprii ale beneficiarului, potențial rambursabile din fonduri ale Uniunii Europene, în limita fondurilor aprobate în buget cu această destinație.

 

Durata Acordului este prevăzută până la data încheierii perioadei de plăţi pentru fondurile UE aferente Perioadei de Programare 2021-2027, adică 31 decembrie 2029.

spot_img

Cele mai recente

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.