9 C
București
duminică, martie 16, 2025
Acasă Blog

Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), implementează proiectul ”Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces – TECH
ASSIST”, cod SMIS 325494, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, Prioritatea P7 Sprijin pentru persoanele cu dizabilități, Acțiunea 7.4 Accesul persoanelor cu dizabilități la echipamente, dispozitive și tehnologii asistive.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), implementează proiectul ”Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces – TECH
ASSIST”, cod SMIS 325494, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, Prioritatea P7 Sprijin pentru persoanele cu dizabilități, Acțiunea 7.4 Accesul persoanelor cu dizabilități la echipamente, dispozitive și tehnologii asistive.
Proiectul se implementează la nivelul celor 8 regiuni ale țării și are o durată de 36 de luni.
Perioada de desfășurare a proiectului: 01.09.2024 – 31.08.2027. Obiectivul general al proiectului: Creșterea incluziunii socio-economice a persoanelor cu dizabilități pentru un parcurs de viață independentă prin facilitarea accesului la tehnologii asistive și de acces.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

Promovarea îmbunătățirii cadrului legislativ pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati la tehnologiile asistive.
Grupul țintă al proiectului este format din 4.307 persoane cu dizabilități (copii și adulți), pentru care mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.
În cadrul proiectului se vor acorda 4.307 vouchere pentru achiziția de tehnologie asistiva și de acces, în valoare de maxim 39.900 lei/voucher acordat.
Activitățile proiectului sunt următoarele:
Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027
A1. Informare si conștientizare.
A2. Elaborarea de analize și metodologii privind tehnologiile asistive și de acces.
A3. Realizarea și actualizarea periodică a Registrului Național a Tehnologiilor Asistive și de Acces (RNTAA).
A4. Acordarea de vouchere pentru tehnologie asistivă și de acces persoanelor cu dizabilități.
A5. Ghiduri și instructiuni la nivel legislativ în domeniul accesului persoanelor cu dizabilități la tehnologiile asistive.
A6. Management de proiect.
A7. Informare și publicitate.
Valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+) este de 151.744.808,90 lei iar valoarea cofinanţarii eligibile a beneficiarului și partenerului este de 58.673.988,60 lei.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 210.418.797,50 lei.
AM PIDS/OI acordă o finanţare nerambursabilă în sumă maximă de 151.744.808,90 lei din care o sumă de 122.837.240,89 lei din fondul FEDR, echivalentă cu 71,48% din valoarea totală eligibilă din fondul FEDR, și o sumă de 28.907.568,01 lei din fondul FSE+, echivalentă cu 74,95% din valoarea totală eligibilă din fondul FSE+.

BCR a deschis sezonul de înflorire financiară în cele mai mari 3 piețe din țară

Banca Comercială Română (BCR) a transformat, de 8 martie, tradiționala tarabă de flori într-un spațiu de conversație despre bani, organizând o acțiune specială în trei piețe din trei mari orașe ale țării: Piața Obor din București, Piața Mărăști din Cluj-Napoca și Piața Alexandru cel Bun din Iași. Peste 20.000 de oameni au primit flori în schimbul unei minime conversații despre bani și educație financiară, cu experții BCR și vedetele prezente la tarabele speciale.

De ce în piață?

Piața este locul unde oamenii vin pentru produse proaspete, dar și pentru sfaturi practice despre cumpărături inteligente. Tocmai de aceea, BCR a ales acest spațiu autentic pentru a aduce mai aproape discuțiile despre bani, economisire și planificare financiară. Între orele 8:00 și 15:00, vizitatorii au avut ocazia să stea de vorbă cu experții financiari BCR despre obiceiuri financiare mai bune, într-o atmosferă relaxată, plină de culoare și voie bună.

Conversațiile cu oamenii prezenți în piețe au scos la iveală sfaturi simple, dar de impact, despre gestionarea banilor, în jurul celor trei principii esențiale:

  • Planifică: Un buget bine gândit îți oferă claritate și siguranță. Fă-ți un plan lunar pentru cheltuieli și economii.
  • Pregătește-te: O listă de cumpărături sau împărțirea banilor pe categorii te ajută să eviți cheltuielile impulsive.
  • Ai încredere în tine: Oricât de mici ar fi economiile tale la început, ele cresc în timp. Femeile trebuie să aibă mereu un fond de rezervă pentru independență financiară.

Conversațiile despre bani nu trebuie să fie dificile

Pe lângă experții financiari BCR, evenimentul a fost animat de vedete și comedianți locali care au demonstrat că și subiectele financiare pot fi abordate cu umor și lejeritate. “Educația financiară poate începe oriunde, chiar și la o tarabă de flori, în mijlocul pieței. Prin această acțiune, ne dorim să aducem un mesaj simplu și puternic: fiecare dintre noi merită să aibă control asupra banilor săi și asupra viitorului său financiar. Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să îți planifici finanțele. Poate fi vorba de un fond de rezervă, de stabilirea unor obiective clare sau de gestionarea mai atentă a cheltuielilor zilnice. Important este să începi și să ai încredere în tine. Când ai un plan și ești pregătit, orice vis devine realizabil. BCR continuă să fie alături de români, oferindu-le resurse și suport pentru a lua cele mai bune decizii financiare”, a declarat Nicoleta Deliu Pașol, Head of Communication & CSR BCR.

Prin Școala de Bani, BCR a ajutat deja aproape 2 milioane de români să învețe să își gestioneze mai bine banii. Acțiunea din 8 martie a fost un nou pas în apropierea discuțiilor financiare de oameni, direct în comunități, într-o zi cu totul specială. Pentru că, la fel ca florile, și viitorul financiar înflorește atunci când avem grijă de el.

***

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 319 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 54% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale – 2.000 de echipamente, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

Grupul Spații Verzi Sănătoase continuă întâlnirile tematice cu autoritățile locale pentru buna îngrijire a arborilor din București

Cât de importantă este protejarea rădăcinii arborilor? Cum se fac în mod corect tăierile în coronament? De ce se usucă arborii urbani? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care și-au aflat răspunsul în cadrul întâlnirii organizate de grupul de inițiativă civică Spații Verzi Sănătoase (SVS), vineri, 7 martie, în Parcul Bazilescu.

Răspunsurile au venit de la Ioan Ștețca, membru al Asociației Române de Arboricultură, și avem speranța că vor fi puse în practică de autoritățile locale care au dat curs invitației SVS.
Au fost prezenți George Tuță, primarul Sectorului 1, reprezentanți ai Direcției de Mediu a Sectorului 1, ai Direcției de Mediu a Primăriei Municipiului București și Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB), dar și cadre universitare, studenți, peisagiști și membrii ai grupurilor civice.

Locul întâlnirii, Parcul Bazilescu, nu a fost ales întâmplător. În luna noiembrie, în acest parc, administrația publică a întreprins o serie de acțiuni defectuoase ce pun în pericol atât arborii, cât și oamenii. Dintre acestea, amintim săpături la baza arborilor sau tăieri agresive în coronament.
Importante sunt și viitoarele plantări, spune Ioan Ștețca, arborist atestat internațional de ISA (International Society of Arboriculture)

“Este important să plantăm cu cap, nu doar cu entuziasm, să alegem specii potrivite condițiilor diferite de sol, spațiu, luminozitate, să plantăm exemplare sănătoase și să le îngrijim în primii lor ani. Avem o nevoie uriașă de arbori, arborii din București nu o duc deloc bine, iar asta se răsfrânge în calitatea vieții bucureștenilor”, a explicat Ioan Ștețca.

Totodată, Ioan Șteca a mai precizat că rănirea rădăcinilor este prima cauză care duce la uscarea sau prăbușirea arborilor urbani, iar tăierile în coronament trebuie făcute în funcție de fiecare specie în parte, cu personal calificat și echipamente corespunzătoare (nu drujbe).

Tot în cadrul evenimentului din 7 martie, a fost prezentat și „Îndrumarul pentru micro spații verzi din comunitate”, realizat de peisagistul Bogdan Mihalache, membru al grupului Spații Verzi Sănătoase. Ghidul se adresează atât cetățenilor ce vor să afle cum pot participa activ la înverzirea spațiilor din jurul blocurilor, cât și administrațiilor publice. Volumul este disponibil online, conținând sfaturi și ilustrații pentru cei care vor să planteze și să îngrijească zonele verzi.

Îndrumarul pentru micro-spații verzi de comunitate

Evenimentul face parte din proiectul „Bucureștii verzi și Noi”, realizat de grupul de inițiativă civică Spații Verzi Sănătoase și Asociația Aspire to Change, finanțat prin Platforma de Mediu pentru București, program strategic al Fundației Comunitare București și ING Bank Romania. Grupul s-a înființat în urmă cu un an, având ca misiune schimbarea modului defectuos de gestionare a spațiilor verzi din București. Proiectul „Bucureștii verzi și Noi” are o latură practică, ce constă în transformarea unor spații verzi neîngrijite în exemple vii de bune practici, dar și o latură educațională. Pe lângă atelierele cu elevi și locuitori ai cartierului Bucureștii Noi, grupul SVS a organizat o serie de conferințe și dezbateri ce au adus împreună actorii implicați în gestionarea spațiilor verzi publice.

Producătorii alimentari locali au șansa de a învăța cum să-și desfacă produsele în școli, cantine sau spitale publice

WWF-România invită producătorii și apicultorii din județele Brașov, Mureș și Sibiu să participe la cursul despre achiziții publice verzi de alimente.


WWF-România invită producătorii alimentari și apicultorii locali să participe la cursul despre achiziții publice verzi de alimente, unde vor învăța cum să participe la licitații publice de alimente și să-și livreze produsele în școli, spitale sau cantine, prin programe precum „Cornul și laptele”. Cursul se va derula în data de 15 martie 2025, lângă Brașov, cu suportul și implicarea directă a unui expert din cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) și cu reprezentantul unei cooperative agricole din județul Brașov care are experiența participării în astfel de programe.

Cursul se adresează în principal producătorilor și apicultorilor din județele Brașov, Mureș și Sibiu, însă sunt bineveniți producătorii și apicultorii și din alte zone, care își doresc să înțeleagă mecanismul participării la licitații publice și să asimileze cunoștințe practice în acest sens. Singura condiție pentru participarea la curs este ca producătorii să funcționeze sau să intenționeze în viitorul apropiat să funcționeze ca entitate juridică, indiferent sub ce formă – SRL, PFA, ÎI, ÎF, etc.

Participanții vor afla cum să folosească Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), cum să identifice, analizeze și depune oferte competitive. Vom discuta despre cum să-și adapteze oferta la cerinţele autorităţilor publice, dar și despre beneficiile colaborării în promovarea produselor locale și calitative. Cursul va fi presărat și cu o mulțime de exemple și studii de caz, inclusiv cel al Cooperativei Agricole Bio Carpathia, care va împărtăși experiența (producătorului) avută la participarea în licitația publică și apoi în livrarea produselor lactate în programul „Cornul și laptele” de la nivelul municipiului Brașov.

Numărul de locuri este limitat, iar înscrierea în prealabil este obligatorie. Pentru a participa, îi rugăm pe producătorii interesați să trimită un mesaj pe adresa mfratila@wwf.ro, până la data de 13 martie 2025, cu subiectul „Interes participare curs achiziții verzi”, menționând în mesaj ce alimente produc și în ce zonă se găsește ferma sau stupina. În răspuns, noi vom reveni cu toate detaliile necesare legate de locul desfășurării cursului, intervalul orar și alte informații relevante.

Costuri și beneficiile participării la curs

Cursul este gratuit pentru producători, iar beneficiile oferite participanților sunt următoarele:
Înţelegerea sistemului SEAP și a Catalogului Electronic de produse,
Învăţarea pașilor necesari pentru a participa la achiziţiile publice de alimente,
Înţelegerea criteriilor de eligibilitate în achiziţiile publice verzi,
Oportunităţi de colaborare cu instituţiile publice și alte părţi interesate implicate în proiectul WWF „Produse sănătoase și locale în alimentaţia publică din România: de la vis la realitate”,
Interacţionarea cu, și învăţarea de la persoane avizate, experimentate în conceptele prezentate – ex. expert din cadrul ANAP, reprezentant cooperativă care a livrat produse lactate în programul „Cornul și laptele”,

Certificat de participare la curs (se acordă doar participanților care urmează întregul curs).
Costurile cursului sunt acoperite integral de către WWF, care beneficiază de susținere financiară prin intermediul proiectului „Produse sănătoase și locale în alimentația publică din România: de la vis la realitate”, finanțat prin programul Raiffeisen Comunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare.

Context – o schimbare de abordare în alimentația publică, pentru includerea alimentelor calitative, direct de la producători

În anul 2021, orașul Brașov a fost primul din ţară care a introdus produsele locale și înregistrate pe scheme de calitate (produs ecologic, produs tradițional, produs montan etc.) în programul „Cornul și laptele”, în cadrul unei colaborări dintre Primăria Municipiului Brașov și WWF-România, demonstrând că se poate ca cetățenii să fie hrăniți cu responsabilitate și grijă. Ulterior, în septembrie 2024, aceste criterii legate de sursa și calitatea produselor au fost preluate în legislaţia naţională pentru acest program, astfel încât toţi copiii din ţară au acum șansa să fie serviţi cu alimente mai proaspete, mai bune, din vecinătatea lor. Cererea de produse locale este astfel în creștere și este important să ne asigurăm că există și oferta, că producătorii sunt pregătiţi să-și livreze roadele în astfel de programe. Cursul anunțat și descris mai sus vine în întâmpinarea acestei nevoi și facilitează accesul producătorilor locali într-un canal nou de desfacere a produselor alimentare, pentru o schimbare în beneficiul tuturor – comunității, economiei locale, naturii.

Cum a evoluat programul „Cornul și laptele” în ultimii ani:

„Cornul și laptele”, pentru prima dată, din surse locale și ecologice, 2021: https://wwf.ro/noutati/cornul-si-laptele-pentru-prima-data-din-surse-locale-si-ecologice/

Pentru prima dată, programul „Cornul și laptele” oferă copiilor activități educative în ferme locale, 2023: https://wwf.ro/noutati/pentru-prima-data-programul-cornul-si-laptele-ofera-copiilor-activitati-educative-in-ferme-locale/

„Cornul și laptele”, cu alimente de calitate la nivel național, 2024: https://wwf.ro/dezvoltare-durabila/cornul-si-laptele-cu-alimente-de-calitate-la-nivel-national/

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

„Casele bune schimbă vieți”! Fundația Brico Dépôt investește 250.000 de lei în 5 noi proiecte sociale

Fundația BricoDépôt dă startul celei de-a 6-a ediții a programului de finanțare dedicat ONG-urilor – „Casele bune schimbă vieți”, prin care pot primi sprijin proiectele sociale menite să îmbunătățească condițiile de locuire a beneficiarilor din comunități defavorizate.

Cu un buget total de 250.000 de lei, campania va sprijini 5 proiecte care sa să se adreseze unui minim de 150 de beneficiari.

Într-o lume în care accesul la un spațiu sigur și confortabil nu ar trebui să fie un privilegiu, ci un drept, continuăm să investim în comunități și să sprijinim inițiativele care oferă un cămin mai sigur și mai confortabil celor aflați în nevoie. De-a lungul edițiilor anterioare, am fost martori la schimbările pozitive pe care această campanie le-a adus în viața oamenilor: am reușit să îmbunătățim locuințe și adăposturi, am renovat centre comunitare sau spații dedicate studiului, am atins beneficiari de toate vârstele și am rescris împreuna cu ei povesti de viață. Suntem mândri de fiecare piatra pusă la temelia misiunii noastre și suntem recunoscători partenerilor noștri din ONG-uri, care transformă fiecare resursă oferită în proiecte cu impact real și durabil.” spune Georgiana-Andreea Brehuescu, Head of BricoDépôt Foundation & Community Investments Advisor în cadrul Brico Dépôt România.

Invităm ONG-urile să își depună candidatura pentru această etapă a programului, în care sunt eligibile proiectele ce vizează îmbunătățirea adăposturilor sau a centrelor de îngrijire destinate copiilor, vârstnicilor sau altor persoane vulnerabile, asigurarea de locuințe sigure și decente pentru persoanele din comunități defavorizate, dezvoltarea unor spații educaționale moderne care să sprijine procesul de învățare, precum și amenajarea unor centre sau cabinete medicale ce oferă servicii comunităților vulnerabile. De asemenea, proiectul vizează inițiative care creează spații de relaxare sau terapie pentru grupuri vulnerabile, precum și proiecte ce contribuie la îmbunătățirea accesului la utilități esențiale, cum ar fi apă, electricitate și canalizare.

Campania sprijină, de asemenea, intervenții în cazul unor calamități naturale, cum ar fi inundațiile, cutremurele sau alunecările de teren, oferind o mână de ajutor celor care au nevoie de susținere urgenta sau reconstrucție după dezastru.

Finanțarea poate fi utilizată și pentru achiziția de materiale de construcție și implementarea unor soluții de eficiență energetică menite să asigure un consum responsabil de resurse. Printre acestea se numără izolația termică și hidroizolantă a locuințelor, montarea de ferestre și uși eficiente energetic și integrarea unor surse alternative de energie, precum panourile solare sau fotovoltaice.

Fiecare ediție a campaniei ne-a arătat impactul real pe care îl putem avea în comunități, oferind condiții mai bune de trai celor care au cea mai mare nevoie. În ultimii 5 ani, am sprijinit 32 de proiecte, investind aproximativ 320.000 de euro și oferind sprijin direct pentru peste 29.000 de beneficiari. Prin investițiile noastre an de an, ne dorim să fim aproape de poveștile și nevoile celor vulnerabili. Credem în puterea parteneriatelor și continuăm să ne implicam în comunități alături de ONG-uri dedicate, care împărtășesc aceeași viziune a construirii unui viitor mai bun”, spune Cătălin Mazilu, Director Operațiuni, Brico Dépôt România și Membru în Consiliul Director al Fundației BricoDépôt.

Calendarul ediției 2025

Campania debutează pe 11 martie 2025, iar ONG-urile interesate sunt invitate să depună proiecte în perioada 11-31 martie. Ulterior, acestea vor fi evaluate și jurizate pe data de 2 mai, urmând ca pe 12 mai să fie anunțate proiectele câștigătoare. Implementarea acestora se va desfășura în intervalul iunie-noiembrie 2025, iar în decembrie va avea loc procesul de evaluare și raportare a impactului.
Organizațiile interesate pot consulta regulamentul complet și detaliile despre procesul de aplicare accesând website-ul oficial Brico Dépôt România, în secțiunea dedicată Fundației Brico Dépôt: www.bricodepot.ro/fundatie.

Regulamentul complet al campaniei, criteriile de acordare a granturilor, formularul de aplicare și calendarul campaniei pot fi consultate, accesând website-ul oficial al Brico Depôt România, în secțiunea dedicată Fundației BricoDépôt: https://www.bricodepot.ro/fundatie/finantare/.

Licee din toată țara, în competiția „Susțin educația financiară în comunitatea mea”, derulată de Junior Achievement România și Raiffeisen Bank

Junior Achievement (JA) România dă startul celei de-a șaptea ediții a competiției „Susțin educația financiară în comunitatea mea”, o inițiativă care pune la dispoziția liceelor soluții pentru formarea comportamentelor financiare responsabile ale tinerilor, prin acces gratuit la platforma de e-learning JA Learn™ și la cursul digital „Finanțele mele”, dar și prin oportunitatea de a beneficia de sprijin financiar pentru modernizarea și diversificarea oportunităților educaționale pe care le creează pentru elevii lor.

Inițiativa este parte a programului pe care JA România îl derulează în parteneriat cu Raiffeisen Bank România pentru dezvoltarea cunoștințelor și abilităților de care tinerii au nevoie în ceea ce privește gestionarea banilor. Edițiile anterioare au însumat participarea a peste 150.000 de elevi și sprijin financiar pentru 48 de licee, utilizat în special pentru suplimentarea dotărilor cu echipamente tehnologice necesare în activitatea didactică.

Continuăm, pentru al 15-lea an consecutiv, parteneriatul cu cea mai mare organizație internațională de educație economică și antreprenorială. Am găsit în Junior Achievement un partener de încredere alături de care ajutăm liceenii să înțeleagă mai bine relația cu banii și să dobândească un comportament financiar sănătos.” – Bogdan Popa, Vicepreședinte, Operațiuni & IT, Raiffeisen Bank România

„Susțin educația financiară în comunitatea mea” se desfășoară în acest an în perioada 06 martie – 11 mai, iar un liceu poate participa dacă unul dintre profesori parcurge pașii de înscriere, care, ulterior, îi vor da lui și elevilor acces la platforma de e-learning JA Learn™ și la cursul digital interactiv „Finanțele mele”.

În cadrul acestui curs, liceenii descoperă noțiuni pentru organizarea și gestionarea bugetului personal și pentru documentarea deciziilor de cheltuire sau investire a banilor; în același timp, elevii, beneficiază de o experiență de învățare flexibilă, în ritm propriu și bazată pe exerciții și quiz-uri cu feedback imediat, care dau posibilitatea verificării și însușirii corecte a conceptelor și principiilor financiare.

Prin parcurgerea acestui curs, elevii pot contribui la succesul liceului lor în cadrul competiției. Liceele cele mai active vor beneficia de sprijin financiar în valoare totală de 92.500 de lei, destinat exclusiv echipamentelor, softurilor sau demarării unor noi acțiuni cu scop educațional. Acestea vor fi premiate în cadrul galei JA Invest in Education, care va avea loc la finalul lunii mai, la București.

Mai multe detalii despre calendar și procesul de înscriere sunt disponibile la https://jar.ro/sefcm25.

Inițiativa „Susțin educația financiară în comunitatea mea” a fost dezvoltată pentru a pune la dispoziția instituțiilor de învățământ soluții applied learning și ready to use pentru dezvoltarea competențelor și comportamentelor responsabile ale tinerilor în ceea privește gestionarea banilor.

În acest an școlar, portofoliul de resurse și instrumente educaționale puse la dispoziția școlilor prin colaborarea dintre JA România și Raiffeisen Bank s-a extins prin jocul „Misiunea mea financiară”, dezvoltat pe platforma Minecraft Education pentru a completa lecțiile tradiționale și a propune un mod de învățare adaptat vârstei și felului în care elevii obișnuiesc să-și petreacă timpul împreună cu prietenii, colegii sau familia.

Parteneriatul dintre JA România și Raiffeisen Bank a început în 2010, iar în cei 15 ani de colaborare a fost extins pentru a răspunde, adaptat fiecărui nivel de studii (primar, gimnaziu, liceu), nevoilor de formare a abilităților de economisire și gestionare responsabilă a resurselor financiare și de mediu.

Despre Raiffeisen Bank România 

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, cu capitalizare și lichiditate solide, activează pe piața bancară din România deservind peste 23 milioane de clienți, persoane fizice și juridice.

De mai bine de 25 de ani, Raiffeisen Bank susține mediul economic din România, oferind produse și servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clienților. Având ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societății prin finanțarea economiei reale și sustenabile. Totodată, suntem implicați în comunitate, prin susținerea a 5 piloni de dezvoltare: educație, ecologie urbană, sport ca stil de viață sănătos, inovație și, nu în ultimul rând, artă și cultură.

Despre Junior Achievement (JA) România

Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În 2024, organizația a urcat pentru a șasea oară în Top 10 ONG-uri din lume, iar în 2025 a primit a patra nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. În România, programele JA de tip applied learning sunt urmate anual de peste 292.000 de elevi și studenți din 1.834 instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. Mai multe detalii sunt disponibile pe https://www.jaromania.org.

 

OvidiuRO și UiPath Foundation extind programul de literație timpurie în parteneriat cu ISJ Dâmbovița

Asociația OvidiuRO și UiPath Foundation își consolidează parteneriatul strategic și anunță extinderea proiectului Fiecare Copil Merită o Poveste (FCMP) în județul Dâmbovița, după patru ani de intervenții de succes în șapte județe din România.

De la lansarea proiectului și până astăzi, peste 80.000 de cărți de calitate pentru copii au fost distribuite, iar mii de profesori au fost formați pentru a face lectura mai accesibilă și captivantă pentru copii.

Rezultatele proiectului FCMP în 2024:

  • 5.970 de cărți au fost distribuite copiilor și profesorilor, pentru stimularea activităților de lectură în familie, grădiniță și școală;
  • peste 1.400 de profesori din județele Giurgiu și Teleorman au participat la sesiuni de formare online și față în față;
  • 20 de vizite în comunități, în cadrul cărora echipele OvidiuRO și voluntari ai UiPath Foundation au organizat ateliere de lectură pentru copii și părinți;
  • 8 sesiuni de training online urmărite de peste 4.600 de profesori din toată țara, cu invitați speciali din domeniul educației.

„De fiecare dată când intrăm într-o grădiniță și le citim copiilor, vedem cum se schimbă atmosfera – ochii li se luminează, apar întrebări, curiozitatea se aprinde. Nu există magie mai mare decât să vezi un copil descoperind prima lui carte. În 2024, am pus cărți în mâinile a mii de copii și ne-am asigurat că educatoarele știu cum să le dea viață. Anul acesta ducem misiunea mai departe și le mulțumim partenerilor de la UiPath Foundation pentru încredere și sprijinul constant”, spune Maria Gheorghiu, președinte OvidiuRO.

Ce urmează în 2025?

Proiectul Fiecare Copil Merită o Poveste ajunge în județul Dâmbovița, unde se va implementa în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și va include:

  • 6 sesiuni de formare pentru aproximativ 2.000 de profesori din județ, pentru dezvoltarea competențelor profesionale;
  • 2.000 de cărți pentru grădinițe și școli și alte 2.000 de cărți pentru copii, acasă, distribuite prin caravane de lectură în comunități vulnerabile;
  • ateliere de lectură pentru copii și părinți, alături de reprezentanții OvidiuRO și invitați speciali din diferite domenii de activitate;
  • grup de lucru județean pentru implementarea eficientă a proiectului și pentru pilotarea unui model de Plan de dezvoltare a literației timpurii;
  • program intensiv de formare dedicat celor 120 de profesori care coordonează cercurile pedagogice cu două sesiuni de formare față în față și seturi speciale de literație timpurie.

„Alegem să dezvoltăm programe care generează schimbări profunde și de durată în educație, alături de parteneri ce contribuie la construirea unui sistem educațional de încredere. Parteneriatul nostru cu OvidiuRO exemplifică perfect această viziune – nu doar că aduce cărți și resurse pentru profesori în grădinițe și școli, ci redefinește modul în care copiii interacționează cu lectura, transformând-o într-o experiență captivantă și accesibilă. Am fost martorii impactului nostru în județe din întreaga țară și ne bucurăm să continuăm această misiune în 2025, ducând poveștile acolo unde ele pot deschide noi orizonturi și pot schimba destine”, declară Cătălina Rață, directoare executivă UiPath Foundation.

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița joacă un rol esențial în implementarea proiectului Fiecare Copi Merită o Poveste, colaborând strâns la organizarea sesiunilor de formare și integrând activitățile de literație în grădinițele și școlile din județ.

„Este demonstrat faptul că intervențiile timpurii ajută la consolidarea bazelor cititului și scrisului, permițând copiilor să acumuleze cunoștințe și să își îmbunătățească abilitățile într-un mod progresiv, crescând încrederea în forțele proprii. Aceste proiecte care propun atât formarea cadrelor didactice, cât și utilizarea unor materiale suport agreabile și pedagogice creează contextul dezvoltării competențelor care asigură succesul personal și profesional al copiilor. Pilotarea de la nivelul județului Dâmbovița este posibilă cu sprijinul OvidiuRO și al partenerilor de la UiPath Foundation cărora le mulțumim!”, afirmă Valentin Stancu, inspector școlar general ISJ Dâmbovița.

Garanti BBVA susține educația și sprijină tinerii care provin din medii vulnerabile, prin proiectul „Momentul meu – 2025”

Garanti BBVA reafirmă angajamentul său față de educație și sprijinirea tinerilor, prin susținerea proiectului „Momentul meu – 2025”, derulat de Asociația UNTOLD STORIES. Prin această inițiativă, desfășurată la începutul acestui an, zeci de tineri aflați în situații vulnerabile au beneficiat de ateliere interactive dedicate dezvoltării personale și educației financiare.

Garanti BBVA a sprijinit organizarea a șapte ateliere în centrele Casa Iosif și Centrul Marcellin, în cadrul cărora aproximativ 30-35 de tineri per sesiune au avut oportunitatea de a învăța abilități esențiale pentru integrarea lor în societate. Activitățile, coordonate de actrița și regizoarea Alina Șerban, au fost adaptate nevoilor lor specifice, oferindu-le atât cunoștințe practice, cât și încrederea necesară pentru a depăși obstacolele.

„La Garanti BBVA, suntem convinși că educația este fundația unui viitor mai bun, iar tinerii trebuie susținuți pentru a progresa. Ne bucurăm să sprijinim inițiative valoroase precum proiectul «Momentul meu – 2025», care oferă copiilor care provin din medii vulnerabile nu doar cunoștințe esențiale, ci și încrederea că pot depăși orice obstacol. Prin aportul nostru, dorim să contribuim la formarea unei generații capabile să-și valorifice potențialul și să-și construiască un viitor mai bun”, a declarat Virginia Oțel, Communication Leader Garanti BBVA România.

„Pentru admiterea la facultățile de arte, majoritatea oamenilor urmează cursuri particulare de pregătire. Eu nu am avut această posibilitate. Am înțeles devreme că educația și doar educația este singura cale de supraviețuire. Fără educație, nu există niciun geam, nicio ușă care să se deschidă. Imaginați-vă că alți copii de etnie romă ar primi șansa la educație. Cum ar fi? Visez la ziua în care ne vom putea relaxa, când nu vom mai avea pe umeri frica și insecuritatea și alte lucruri pe care încă nu le pot numi”, a spus Alina Șerban, Asociația UNTOLD STORIES.

Prin aceste ateliere, Asociația UNTOLD STORIES și Garanti BBVA își propun să ajute tinerii din centrele de plasament să își descopere potențialul și să le deschidă noi oportunități de dezvoltare personală și profesională. Alina Șerban, regizoare romă de succes și fostă beneficiară a sistemului de protecție a copilului, a fost o inspirație pentru participanți, împărtășindu-le povestea sa de perseverență și reușită. Prin exemplul său, le-a demonstrat că educația și determinarea sunt cheia reuşitei în viață.

Atelierele au inclus sesiuni de comunicare și colaborare, ajutând tinerii să își îmbunătățească încrederea în sine și capacitatea de a construi relații sănătoase. Totodată, aceștia au primit informații esențiale despre educația financiară, învățând cum să își gestioneze un buget personal.

Garanti BBVA își reafirmă angajamentul față de educație și sprijinirea comunității, contribuind activ la inițiative care creează un impact pozitiv în societate. Prin astfel de parteneriate, banca continuă să susțină proiecte care oferă tinerilor din medii vulnerabile șansa la un viitor mai sigur.

World Vision România: Este esențial să se creeze mecanisme legislative pentru a ne asigura că liceenii vor putea, cu adevărat, să aibă autonomiei

În România, jumătate dintre copii spun că nu sunt ascultați de adulți atunci când se iau decizii. Mai mult, peste 4 din 10 elevi nu au fost consultaţi de către profesori referitor la predarea și evaluarea din clasă, conform unui studiu realizat de Fundația World Vision România privind drepturile copilului.

Noile planuri-cadru pentru învățământul liceal, puse în dezbatere publică la finalul lunii ianuarie de către Ministerul Educației și Cercetării, au ca principii de bază creșterea autonomiei elevului și a școlii.

World Vision România consideră că flexibilizarea conținutului educațional în funcție de nevoile specifice ale liceenilor va avea efecte pozitive pentru dezvoltarea acestora și pentru integrarea lor pe piața muncii. Astfel, modificările din noile planuri cadru se aliniază cu modelele internaționale de bună practică atât în ceea ce privește învățământul, dar și integrarea vocii copilului în educație și participarea acestuia la luarea deciziilor care îl privesc.

Una dintre schimbările importante propuse prin planurile cadru este introducerea curriculumului la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ) într-un procent de 15%, înlocuind astfel segmentul curriculum la decizia școlii, existent în planurile-cadru în vigoare. Această prevedere își propune să contribuie la competențele și atributele absolventului, prin suport flexibil pentru nevoi și interese personale de învățare.

Copiii din Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România consideră că introducerea CDEOȘ și multitudinea de teme opționale legate de subiecte importante vor contribui la dezvoltarea și autonomia elevilor în liceu. Cu toate acestea, elevii sunt îngrijorați de lipsa capacității școlii în punerea în aplicare a acestor modificări, mai ales în mediul rural. Considerăm că această îngrijorare este cauzată, în principal, de faptul că în clase elevii nu sunt, în general, în centrul procesului de educație, iar încrederea lor în instituții este extrem de scăzută: peste 60% din tineri nu au încredere în instituțiile statului, iar 90% spun că politicienii mint, conform unui studiu realizat de IRES.

„Ne punem problema existenței profesorilor pregătiți să predea materiile opționale, mai ales că vorbim de un deficit în numărul de cadre didactice, iar raportându-ne la cele mai vulnerabile școli, cum ar fi liceele din mediul rural, multe dintre opționale nu vor fi fezabile. Școlile trebuie să fie susținute cu resurse pentru a deveni atractive pentru specialiști și a ajunge la elevi cu opționalele cele mai potrivite pentru oferta școlii. O posibilă soluție ar fi gruparea materiilor opționale în mai puține zile, astfel încât să permită ca profesorii specializați în anumite teme să ajungă în toate școlile, în special în cele din mediul rural”, au declarat reprezentanții Consiliului Consultativ al Copiilor.

În plus, copiii consideră introducerea alegerii personale a elevului un salt în sistemul educațional, dar atrag atenția asupra faptului că tinerii pot avea dificultăți în a se orienta.

„Elevii nu au mai fost puși în această ipostază până acum, astfel va fi dificil dacă nu vor avea repere clare în a se orienta pentru alegerea opționalului, mai ales că, până în clasa a VIII-a, părintele este cel care optează pentru materii suplimentare. Ne dorim un sistem real de susținere oferit elevului în deciderea viitorului său, care să-l facă să conștientizeze importanța educației în viața sa”, au completat copiii din consiliu.

Astfel, implementarea noilor planuri cadru trebuie să creeze și mecanismele necesare pentru ca toți elevii să aibă opțiuni reale dintre care să aleagă. Școala are nevoie de capacitare și invesțitie în resursa umană, pentru a respecta principiul echității și a fi garantul educației bazate pe știință.

Susținem demersurile Ministerului Educației și Cercetării de a pune în centrul procesului de învățare copilul. Facem apel către decidenți ca, în urma consultărilor și integrării tuturor propunerilor de îmbunătățire a planurilor cadru, să nu existe o creștere a numărului de ore din programul elevilor alocat diverselor discipline.

„Descentralizarea deciziilor în ceea ce privește curriculumul de liceu va duce la o mai bună colaborare între principalii actori implicați în educație. Vorbesc aici atât de triada elev – școală – părinți, dar și de piața muncii și autorități. Avem șansa de a pregăti următoarele generații pentru o adaptare mai bună pe piața muncii, având în vedere atât interesul lor, cât și al comunității. Va urma însă o perioadă de test și învățare: trebuie să ne asigurăm că vocea copilului este real ascultată. Pentru acest lucru avem nevoie de profesori pregătiți și părinți care să înțeleagă în mod real importanța acestei alegeri. Noile planuri-cadru respectă cerințele pe care noi, actorii din educație, le-am avut în ultimii ani. Însă este nevoie de comunicare, informare și (chiar) formare constantă asupra acestor modificări, pentru ca fiecare parte implicată să-și înțeleagă rolul și să ne putem asuma responsabil eficientizarea procesul educațional. Totodată, cred că este important să reprioritizăm importanța educației la nivel local, iar acest lucru se poate crea doar prin investiție monitorizată îndeaproape și prin promovarea modelelor de bună practică din educație”, a precizat Mihaela Nabăr, Director executiv World Vision România.

Monitorizarea implementării corecte a noilor planuri cadru, mai ales în mediile vulnerabile, este esențială pentru liceeni.

Profilul elevului de liceu din mediul rural: 4 din 10 liceeni nu doresc să meargă la facultate.

Câteva dintre provocările la care noile planuri cadru pentru liceu trebuie să răspundă

În România anului 2025, perspectivele educaționale ale elevilor din mediul rural arată astfel: peste 4 din 10 copii de gimnaziu (41%) nu doresc să meargă la liceu, ci să se angajeze, să lucreze în familie sau să urmeze un curs de calificare. În plus, 4 din 10 tineri de liceu (41%) nu doresc să meargă la facultate, ci să se angajeze (inclusiv prin cursuri de calificare), să se căsătorească sau să își facă propria afacere.

Aceste date arată că apetența copilului către continuarea procesului educațional este limitată în mediul rural. Acest lucru este cauzat atât de dificultățile financiare, cât și de lipsa de perspective în ceea ce privește educația.

Astfel, aproximativ jumătate dintre liceeni fac mai mult de o oră dus-întors până la școală. Aproximativ două treimi dintre copiii de vârstă școlară din mediul rural (62%) sunt implicați în activități lucrative.

Ieșirea din educație începe cu vârsta de 13 ani (în special din cauza repetenției repetate) și se accentuează progresiv pe perioada adolescenței ajungând la 6% la nivelul vârstei de 17 ani. Pentru peste 56 % dintre elevi, motivele de abandon sunt strict de natură financiară: aproximativ 864.000 de copii din rural trăiesc în familii în care banii abia ajung de la o lună la alta sau nu ajung nici pentru strictul necesar.

În plus, 13% dintre copiii din mediul rural (aprox. 236.000 de copii) locuiesc în familii în care majoritatea adulților (peste 50% dintre aceștia) au maximum 8 clase absolvite (gospodării cu intensitate foarte ridicată a deficitului de educație). Aproape jumătate dintre părinți (49%) se declară nemulțumiți de progresul școlar realizat în ultimul an de copilul, copiii lor.

Datele fac parte dintr-o mapare complexă dedicată elevului de liceu, realizată de World Vision România, prin intermediul mai multor cercetări derulate în intervalul 2023-2024. Fundația continuă astfel seria „Viața elevilor: o perspectivă asupra provocărilor zilnice”, prin care realizează profilurile copiilor de la sate, în funcție de ciclul de învățământ. Fiecare profil în parte analizează multe dintre aspectele vieții elevilor de la sate, având o abordare completă asupra provocărilor pe care le întâmpină, pentru a permite atât publicului larg, cât și autorităților să aibă o viziune de ansamblu asupra nevoilor copilului, cu scopul îmbunătățirii programelor și politicilor publice care îl vizează pe acesta.

1 din 10 adolescenți și tineri din România nu are pe nimeni cu care să poată discuta deschis despre relații romantice și sexualitate

1 din 10 adolescenți și tineri nu are nicio persoană apropiată, adultă sau de vârsta lor, cu care să poată discuta despre relații romantice și sexualitate, potrivit datelor studiului „In a relationship – Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha” realizat de Fundația Friends for Friends și Reveal Marketing Research.

De asemenea, 17% dintre respondenți au o singură persoană de vârsta lor cu care pot vorbi despre relații ro-mantice și sexualitate.

15% dintre tineri declară că au peste trei apropiați de vârsta lor cu care discută, 24% au o persoană adultă cu care să discute, 17% pot vorbi cu mai mult de trei persoane adulte despre relații și sexualitate, iar 15% se simt confortabil să discute cu mai mulți oameni.

Studiul „In a relationship – Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha” este reprezentativ la nivel național și a fost realizat în aprilie – mai 2024, pe un eșantion de 403 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 ani, utilizatori de internet (metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviews). 52% dintre respondenți sunt fete.

Fetele folosesc aim ult decat băieții Instagram și TikTok

Tinerii își iau informațiile despre ce îi interesează de pe internet, deși TV-ul menține un procentaj mare, de 31%. Astfel principalele surse de informare sunt YouTube (58% dintre mențiuni), Instagram (43%), TikTok (43%), Facebook (39%), TV (31%), site-uri românești (26%), influenceri și creatori de conținut (21%), site-uri din străinatate (16%), Discord (7%) și radio (7%).

Fetele aleg în special Youtube – 54%, Instagram – 50% și Tik-Tok – 48%, în timp ce băieții preferă ca sursă de informare Youtube – 63%, TikTok (37%) și Facebook – (tot 37%).

Fetele utilizează mult mai des decât băieții ca surse de informare Instagram (50% comparativ cu 35% în cazul băieților) și TikTok (48% fete vs. 37% în cazul băieților), în timp ce băieții menționează mult mai frecvent site-urile românești ca sursă de informare (32% față de 21% în cazul fetelor).

De asemenea, este de remarcat că tinerii intre 20-25 de ani se informează cel mai puțin din postările influencerilor (13%), iar tinerii între 15-14 ani se informează cel mai puțin din site-urile de străinătate.
10% dintre băieți și 6% dintre fete folosesc pornografia ca model de educație sexuală

Pe de altă parte, în ceea ce privește educația sexuală, principalele surse de informare sunt familia (51%), prietenii mai experimentați (36%) și școala, la egalitate cu publicațiile sau comunitățile/grupurile online cu 27%.

Adolescenții de 14-15 ani se informează mult mai mult decât celelalte grupe de vârstă în cadrul familiei (61%) și de la școală (43%).

Totodată, 10% dintre băieți și 6% dintre fete spun că folosesc pornografia ca model în educația sexuală.

39% dintre tineri declară că părinții lor sunt de acord cu relațiile romantice, dar vor să știe multe detalii

Cei mai mulți tineri (39%) spun că părinții lor sunt de acord ca aceștia să aibă relații romantice, dar că vor să știe cât mai multe detalii. Situația este mai des întâlnită în cazul celor de 14 – 15 ani (46%) și 16 – 19 ani (42%), care scade odată cu creșterea copilului (31% în rândul celor cu vârste cuprinse între 20 – 25 ani).

Părinții băieților par să fie mai interesați de detalii și mai disponibili decât părinții fetelor când vine vorba despre relațiile de cuplu ale copiilor lor – 44% la băieți versus 34% la fete.

Fetele mai expuse ca victime, martori sau agresori

Cercetarea „In a relationship – Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha” a luat în considerare cele cinci forme de abuz: emoțional, fizic, sexual, financiar și în mediul digital.

Atunci când sunt întrebați dacă au experimentat ca victimă, agresor sau martor cele cinci forme de abuz studiate, cu definițiile fiecăreia la îndemână, respondenții au raportat cifre destul de mici, per total. Atunci când au fost întrebați despre comportamente specifice, fără a se specifica apartenența acelui comportament la o anumită formă de abuz, numărul raportărilor a crescut considerabil.

La trei din cele cinci forme de abuz studiate, fetele estimează în număr mult mai mare decât băieții că au fost expuse ca victime, martori sau agresori.

De asemenea, 45% dintre respondenți au estimat că s-au întâlnit cu abuzul emoțional în relațiile de cuplu, din postură de victimă, agresor sau martor. Fetele au raportat o medie de 52%, versus 38% în cazul băieților.

La abuzul fizic, unde media este de 20%, fetele înregistrează o medie de 24%, versus 16% în cazul băieților, iar la abuzul sexual, unde media este de 10%, fetele depășesc băieții cu 12% vs 7%.

Nu există diferențe mari între fete și băieți în cazul abuzului în mediul digital, indicat de 28% dintre re-spondenți și al abuzului financiar, indicat de 12% dintre respondenți.

Psiholog Silvia Ciubotaru (Guță): Fără educație despre abuzul relațional în școli, violența domestica va continua

„Din analiza datelor reiese clar o discrepanță mare între fete și băieți la nivelul eșantionului, fetele fiind mai capabile să identifice situațiile abuzive, per total, și mai dispuse să-și asume responsabilitatea, inclusiv pentru rolul de agresor («am făcut eu»). Acest lucru nu înseamnă că ele sunt mai agresive decât băieții, în general, ci că vocabularul emoțional al fetelor este mai extins și mai specific decât cel al băieților, sporindu-le capacitatea de a identifica abuzurile. De asemenea, rezultatele indică faptul că fetele sunt educate și condiționate social să dea mai multă atenție vieții emoționale și romantice decât băieții. Dar și băieții au o nevoie de psihoeducație la fel de mare ca fetele. Societatea noastră este datoare să creeze contextele prin care tinerele generații să primească informațiile de care au nevoie pentru a-și naviga, în siguranță, relațiile romantice. Fără introducerea acestor noțiuni de psihoeducație pentru prevenția abuzurilor relaționale în educația de masă, fenomenul violenței domestice va continua să facă victime”, a afirmat Silvia Ciubotaru (Guță), coordonatoarea proiectului In a relationship, dezvoltat de Fundația Friends for Friends.

Cercetarea „Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha” este promovată online printr-o campanie susținută pro-bono de agenția FriendsTBWA. Tagline-ul campaniei de informare și conștientizarae este #InstaSorry, un simbol al tuturor sentimentelor de regret instant pe care cifrele cercetării le trezesc în oameni. De la #InstaSorry și până la implicarea activă în conștientizarea formelor de abuz relațional este doar un pas, iar FFFF și In a Relationship invită publicul și creatorii de conținut să se alăture acestei campanii.

Honeywell și Junior Achievement România pregătesc tinerii pentru joburile viitorului în sectorul tech

Honeywell și Junior Achievement (JA) România au continuat parteneriatul în cadrul proiectului Jobs in Tech, sprijinind liceenii în dezvoltarea competențelor tehnice și profesionale esențiale și pregătindu-i pentru alegeri bine fundamentate în ceea ce privește viitorul lor.

Peste 800 de elevi din 36 de licee din București și din țară au avut acces gratuit la activități de orientare profesională, adaptate învățării hibride, desfășurate în cadrul modulului Jobs in Tech disponibil prin intermediul platformei JA Learn™. Elevii au avut astfel posibilitatea de a-și forma o viziune de ansamblu și de a se familiariza cu aspecte esențiale – responsabilități, pregătire necesară, beneficii – pentru cariere în domeniul tehnologic cum sunt Technical Support Specialist, Application Engineer, Technical Inside Sales Representative și altele.

24 de voluntari Honeywell s-au alăturat inițiativei și au acumulat peste 120 de ore de voluntariat pentru a susține activități educaționale în licee din 5 orașe diferite din țară, dar și în cadrul unei sesiuni Job Shadowing desfășurată la sediul companiei.

În cadrul activității Job Shadow, 17 elevi de la Colegiul Național Ion Creangă din București au interacționat cu specialiștii Honeywell România, au primit recomandări pentru a-și structura un CV relevant în care să își evidențieze punctele forte și au exersat modul în care se pot prezenta cu încredere la interviurile de angajare.

Experiența practică a continuat cu o vizită în două dintre laboratoarele companiei, unde elevii au descoperit tehnologii avansate, precum sisteme de securitate inteligente, camere de supraveghere moderne, scanere industriale și soluții de automatizare, înțelegând modul în care aceste inovații contribuie la optimizarea proceselor și la creșterea siguranței în diferite domenii.

Cunoștințele dobândite în cadrul întâlnirilor cu voluntarii i-au ajutat pe elevi nu doar să înțeleagă mai bine cerințele profesionale din domeniul tech, ci și să își consolideze încrederea în propriile capacități, să își dezvolte gândirea critică, abilitățile de comunicare și creativitatea și să obțină o perspectivă mai clară asupra oportunităților din viitor.

„Participarea mea la astfel de programe de voluntariat este o experiență pe care aș repeta-o la nesfârșit. Consider că astfel de experiențe sunt edificatoare și necesare pentru a te cunoaște mai bine pe tine însuți, a-ți înțelege nevoile și pe cele ale oamenilor din jur. De-a lungul vieții mele, am întâlnit oameni de calibru înalt, care m-au inspirat și cărora nu voi înceta niciodată să le mulțumesc. Într-un fel, nu sunt doar suma propriilor mele experiențe, ci și a oamenilor pe care i-am întâlnit și a modelelor pe care le-am admirat. De aceea cred că mentoratul este benefic pentru elevii cu care interacționăm. Îi încurajez, așadar, pe cei care au acumulat multă experiență profesională și de viață să împărtășească o parte din ceea ce sunt. Generozitatea este o alegere”, a declarat Dorel Bălan, Lead Engineer, Honeywell și consultant voluntar în cadrul proiectului Skills For Tech Jobs.

Proiectul este destinat liceenilor și are rolul de a-i ajuta să își dezvolte competențele tehnice necesare pentru o carieră în domeniul tehnologic. Prin acest proiect, elevii explorează diverse opțiuni profesionale, își descoperă aptitudinile și își exersează abilitățile esențiale pentru a se adapta cerințelor din diferite sectoare și industrii tehnologice.

Skills for Tech Jobs face parte din parteneriatul Junior Achievement și Honeywell pentru dezvoltarea competențelor digitale și a celor necesare profesiilor în tehnologie, iar până acum, peste 24.500 de elevi de gimnaziu și liceu au beneficiat de activitățile din proiect.

Sari la conținut